AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Robotarm ROSA helpt totale knieprothese nog nauwkeuriger plaatsen

ROSA, kort voor Robotical Surgical Assistant, ondersteunt sinds een aantal maanden de orthopedisten van AZ Maria Middelares bij het plaatsen van een knieprothese. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen de artsen met nog meer precisie en maatwerk de operatie uitvoeren. AZ Maria Middelares is het eerste ziekenhuis in Gent dat deze techniek is gestart en kon intussen al heel wat ervaring opdoen.

Al sinds 2014 hanteert AZ Maria Middelares bij knieprothesen een 3D-planning en een 3D-geprint instrumentarium op maat van de patiënt. Een verdere evolutie naar nog meer maatwerk is nu ingezet. ROSA is zeer accuraat en slaagt erin om minieme verschillen in te schatten die onzichtbaar zijn voor het menselijke oog of klassieker instrumentarium. Daarnaast houdt de robot rekening met de spanning van de ligamenten om zo een beter gebalanceerde knieprothese te kunnen plaatsen. De robotarm voert de operatie niet zelf uit, maar wordt steeds aangestuurd door een kniechirurg.

Tijdens de operatie duidt de chirurg met 3D-navigatie een aantal herkenningspunten aan die de computer registreert en samenvoegt met de preoperatieve beeldvorming (RX- of NMR-beelden). Zo krijgt de kniechirurg tijdens de operatie in real time feedback over de anatomie van de patiënt.

Meten is weten

De dienst orthopedie registreert al lang de pre- en postoperatieve data van patiënten. Deze zullen voortaan gekoppeld worden aan de data die de robot tijdens de ingreep capteert. Het opzet is te komen tot betere klinische inzichten en de zorg continu te blijven verbeteren.