AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoekers van ons ziekenhuis boeken doorbraken in strijd tegen blaaskanker

Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan 200 000 doden aan urotheelcelkanker, een vorm van blaaskanker. De twee ‘late breaking abstracts’ die zondag 22 oktober 2023 in de spotlights stonden op het Europese oncologiecongres in Madrid, brengen hoopvol nieuws voor de toekomst. Het centrum voor klinische studies van AZ Maria Middelares was als Belgisch studiecentrum actief betrokken bij deze studies. “Het is een ongeziene doorbraak”, klinkt het bij prof. Vulsteke en prof. Decaestecker van AZ Maria Middelares, beiden coauteur van deze studies.

De eerste studie toonde een uitgesproken overlevingsvoordeel aan van een behandeling met de geneesmiddelen enfortumab vedotin en pembrolizumab tegenover klassieke chemotherapie. De afname van de kankerletsels was indrukwekkend en duurzaam. Nog nooit werden dergelijke resultaten vastgesteld bij uitgezaaide blaaskanker.

Anderzijds waren er bemoedigende resultaten in een meer vroegtijdig stadium met de SunRISe-1 studie. In deze studie werd aangetoond dat TAR-200 (een geneesmiddel dat via een speciale techniek langzaam in de blaas vrijkomt) kan verhinderen dat een zieke blaas moet verwijderd worden.

De volledige resultaten van deze studies worden binnenkort gepubliceerd in toonaangevende medische tijdschriften.

“Deze studies zijn baanbrekend. We zijn bijzonder trots dat we hier heel wat patiënten mee hebben kunnen helpen, maar ook dat we deze indrukwekkende resultaten nu op grote schaal verder kunnen delen”, klinkt het bij prof. Vulsteke (links) en prof. Decaestecker (rechts), de onderzoekers die het multidisciplinaire studiecentrum voor oncologie-urologie van AZ Maria Middelares aansturen en coauteur zijn van de studies.

Prof. Christof Vulsteke en prof. Karel Decaestecker
Prof. Christof Vulsteke en prof. Karel Decaestecker