AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoekers Maria Middelares boeken ingrijpende doorbraken in strijd tegen blaaskanker

Wereldwijd sterven jaarlijks meer dan 200 000 mensen aan urotheelcelkanker, een vorm van kanker aan de blaas of de hogere urinewegen. Het Clinical Research Centre van Maria Middelares, dat deel uitmaakt van het innovatieve Health Value Space Ghent, was als Belgisch studiecentrum de laatste jaren actief betrokken bij meerdere baanbrekende studies rond de behandeling van dat type kanker. Onlangs publiceerden dezelfde onderzoekers een studie die de genees- en overlevingskansen van patiënten met urotheelcelkanker spectaculair verbetert. “Het is een ongeziene doorbraak”, klinkt het bij prof. Christof Vulsteke, coauteur van deze studies. De meest recente studie werd in maart gepubliceerd in ‘The New England Journal of Medicine’, een van de meest toonaangevende medische tijdschriften binnen oncologie.

“Patiënten met een gevorderde of uitgezaaide blaaskanker hadden tot op heden met klassieke chemotherapie gemiddeld een overlevingsduur van 13 tot 15 maanden. We zagen in de studie dat bij de behandeling van urotheelcelkanker de combinatie van de geneesmiddelen enfortumab vedotin en pembrolizumab bij de experimentele groep een verdubbeling van de overlevingskansen gaf.

Belangrijk is dat bij 67.7 % van de patiënten in de experimentele groep een belangrijke en duurzame onderdrukking van de kanker werd gezien, ten opzichte van 44.4 % in de groep die klassieke chemotherapie kreeg. In die laatste groep bleek de onderdrukking van de kanker ook veel minder duurzaam. Nog indrukwekkender is dat bij 30 % van de experimentele groep de kanker niet meer zichtbaar was op scans (volledig onderdrukt). Bij de groep die chemotherapie kreeg was dat 12 %. Hoewel de kanker verspreid was over het volledige lichaam, bleek bij veel van de patiënten in de experimentele groep na jaren opvolging de kanker nog steeds niet zichtbaar.”

De resultaten van deze hoopgevende studie verplaatsen de bakens richting de genezing van uitgezaaide blaaskanker. De behandeling zorgt voor een langere levensduur en de ziekte komt niet of minder snel terug. Het gaat om een studie met globale impact die de aanpak van blaaskanker ingrijpend zal veranderen.

Prof. Christof Vulsteke: “We zijn bijzonder trots dat ons studieteam hier heel wat patiënten mee heeft geholpen en dat we deze indrukwekkende resultaten nu op grote schaal verder kunnen delen. Patiënten van Maria Middelares kregen deze behandeling al vier jaar geleden. We anticiperen op goedkeuring door het Europese geneesmiddelenagentschap naar de zomer toe en we hopen dat deze behandeling op korte termijn ook in België beschikbaar zal komen voor alle patiënten met urotheelcelkanker. Proficiat aan ons team en klinische studiecoördinatoren en bij uitbreiding aan iedereen die dit mogelijk maakte. Uitzonderlijke dank ook aan onze patiënten en hun families die hun vertrouwen in ons stelden.”

Teamwork binnen Health Value Space Ghent

Het Clinical Research Center (CRC) maakt deel uit van het nieuwe Health Value Space Ghent (HVS). HVS bestaat uit drie pijlers, waarbij in overleg met verschillende partners gezocht wordt naar vernieuwende ideeën die de kwaliteit aan zorg ten goede komen: het Clinical research center (CRC), kwaliteit en value-based healthcare, en innovatie. Met het CRC geeft Maria Middelares patiënten toegang tot en een voorsprong in progressieve behandelmethodes.

De betrokken studiedienst van Maria Middelares met vooraan prof. Christof Vulsteke (links) en prof. Karel Decaestecker (rechts).
De betrokken studiedienst van Maria Middelares met vooraan prof. Christof Vulsteke (links) en prof. Karel Decaestecker (rechts).