AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Maria Middelares participeert in recyclageproject ‘Select4Care’

VIL (Vlaanderen, Innovatie en Logistiek) en Denuo (Belgische federatie van de afval- en recyclagesector) gaan samen met twintig organisaties op zoek naar een oplossing voor het recyclagevraagstuk binnen de medische sector. Het nieuwe project, Select4Care, streeft naar een meer circulaire strategie voor single-use kunststofmaterialen in ziekenhuizen.

De uitdaging van de circulaire economie in de medische sector

Hergebruik van medische instrumenten en materialen is op dit moment niet altijd mogelijk. Bij het ontwerp werd geen rekening gehouden met een tweede leven, met sterilisatie of hergebruik. Daarom belandt veel ervan bij het afval voor verbranding. Het is een complexe opgave om circulaire principes te implementeren in de medische wereld.

Focus op ‘design for recycling’

VIL en Denuo geloven dat er mogelijkheden zijn voor hoogwaardig hergebruik van deze materialen. Select4Care richt zich op selectieve inzameling, sortering, ontmanteling en hoogwaardige recyclage. Het project zal onderzoeken hoe processen kunnen worden geoptimaliseerd om hergebruik mogelijk te maken. Dat omvat niet alleen logistieke optimalisatie, maar ook het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe materialen.

Brede samenwerking voor duurzame vooruitgang

Het initiatief wordt gesteund door twintig organisaties, waaronder ziekenhuizen, producenten van medische materialen, maatwerkbedrijven, dagbestedingscentra, en afval- en recyclagebedrijven.

"We zijn ons als organisatie zeer bewust van de noodzaak tot een meer circulaire economie. Als partnerziekenhuizen in dit project zorgen we voor inspiratie en praktische inzichten, en geven we de kans om de haalbaarheid van ideeën in de praktijk te toetsen."

Isabel Verniers, stafmedewerker bij Maria Middelares

Projectdeelnemers: ACG, AZ Monica, AZ Rivierenland, Borealis, Dialex Biomedica, Ziekenhuis aan de Stroom (GZA & ZNA), Kunnig, MIVAS, Oesterbank, OTB, Renewi, SABIC, SGS Ewacs, UZ Antwerpen, UZ Brussel, UZ Gent, UZ Leuven, Vanheede Environmental Group, Veolia en vzw Maria Middelares.

Bekijk de reportage in het VRT NWS journaal van 26 april 2024, 19 uur via onderstaande knop.