AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Maria Middelares demonstreert mogelijkheden AI en AR tijdens live gestreamde operaties

Van 5 tot 8 april 2024 vond in Parijs EAU24 plaats, het jaarlijkse congres van de Europese Vereniging voor Urologie.

EAU24 is het grootste urologische evenement in Europa waarbij specialisten van over de hele wereld samenkomen voor een kritische beoordeling van klinische praktijken en belangrijke onderzoeksontwikkelingen. Dit jaar stond het congres in het thema van AR, AI en big data.

Op zaterdag 6 april was er een live chirurgische sessie waarin enkele wereldvermaarde urologen hun state of the art expertise demonstreerden aan collega’s en ingingen op de uitdagingen en praktische problemen waarmee ze in de praktijk worden geconfronteerd. De operaties werden uitgevoerd in een aantal Belgische ziekenhuizen waaronder AZ Maria Middelares.

De operaties werden live uitgezonden en gestreamd naar Parijs waar meer dan 3 500 urologen van over de hele wereld meevolgden. Chirurgen van dienst waren onder meer urologen prof. dr. Karel Decaestecker en dr. Marjan Waterloos.

Volledig in het thema van AI voerde prof. dr. Decaestecker een robotoperatie uit waarbij een niertumor verwijderd werd en waarbij de chirurgen de nier maximaal sparen. Hij werd hierbij ondersteund door een team van ingenieurs van UGent en Orsi Innotech onder leiding van dr. ir. Pieter De Backer. Het ingenieursteam staat aan de top van de huidige chirurgische AI. Specifiek voor deze casus bood het team ondersteuning via AI-gegenereerde anatomische 3D-modellen en augmented reality (AR) om de robotoperatie te begeleiden. De modellen en AR werken als een GPS om de chirurg doorheen de operatie te begeleiden. Op die manier kiest het team voor de beste operatieve strategie met de ideale uitkomst voor de patiënt. Het live streamen gaf urologen van over de hele wereld de kans om deze vernieuwende techniek, toegepast in de pratijk, te volgen.

De gezondheidszorg is in volle transformatie. Waardegedreven gezondheidszorg, innovatie en digitalisatie spelen een steeds belangrijke rol. Met het innovatieve Health Value Space Ghent (HVS) bundelt Maria Middelares de krachten en neemt mee de vlucht vooruit naar de zorg van de toekomst. EAU24 bood een mooie kans om de innovatieve krachten van onze ziekenhuizen te tonen aan de wereld.