AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Maria Middelares bouwt mee aan gloednieuw bedrijven- en eventcentrum met focus op gezondheid

WATT The Health, een projectidee van de Gentse ontwikkelaar Revive, zal de klemtoon leggen op HealthTech, MedTech & SportTech.

Het bedrijvencentrum komt op de hoogste 4 verdiepingen van het Medisch Centrum van Maria Middelares in de Kliniekstraat te Gentbrugge. Vanaf mei 2025 zullen techbedrijven uit de gezondheids- en sportsector er elkaar vinden en inspireren op 4 600 m² oppervlakte en genieten van gedeelde diensten. De 24 meter hoge rooftop met daktuin belooft nu al het mooiste panorama op historisch Gent.

WATT The Health is alvast het eerste luik van het ambitieuze herbestemmingsproject 't Verband, dat de site moet omtoveren tot ‘de gezondste wijk van Vlaanderen’. Zo wordt de hele site vergroend en komen er verschillende projecten om zowel de fysieke als mentale gezondheid van zijn residenten te versterken.

Maria Middelares en Revive schoven aan tafel om het toekomstplan van de site te hertekenen, gelegen in de wijk Oud-Gentbrugge. Die omvat nu al het medisch centrum van Maria Middelares, het woonzorgcentrum Ter Hovingen en Wijkgezondheidscentrum De Punt. Naast toekomstige woongelegenheid (10 woningen en een appartementsblok met 39 woonunits) bouwt Revive er met verschillende partners ook een gloednieuwe Health Arena, een plek waar mensen preventief aan hun gezondheid kunnen werken, gesteund door de nieuwste innovaties. Revive sloopte al een aantal oude gebouwen en legt er ook een nieuw publiek groen binnengebied aan, met o.a. een buurtpark van 6.500 m², een binnentuin en daktuin, een ondergrondse parking en een publiek toegankelijke lunchbar.

Het dakterras zal een mooi panorama bieden over Gent
Het dakterras zal een mooi panorama bieden over Gent

Kruisbestuiving techbedrijven en zorgsector

Kruisbestuiving techbedrijven en zorgsector
Sofie Bracke, Gents schepen van economie, handel, sport en haven bij de start van WATT The Health
Sofie Bracke, Gents schepen van economie, handel, sport en haven bij de start van WATT The Health

Het bedrijvencentrum focust op techbedrijven die toeleverancier zijn voor de zorg- en sportsector. Dat moet kruisbestuivingen stimuleren tussen de techbedrijven en de aanpalende zorgsector. Innovaties en nieuwe technologie kunnen dan ook sneller vertaald worden naar de praktijk. Denk bv. aan de ontwikkeling van een monitoring device voor ouderen met hartritmestoornissen. Een techbedrijf kan hiervoor het ziekenhuis consulteren en daar het prototype laten uittesten door de beoogde doelgroep. Vlaamse tech kan zo dus snel afgetoetst worden en op de markt worden gebracht. Maar het werkt ook omgekeerd. Op vraag van de verschillende zorgactoren kan nuttige tech worden uitgewerkt.

Onderdeel van een gezondheids-metasysteem

Onderdeel van een gezondheids-metasysteem

Het Medisch Centrum van Maria Middelares blijft de focus leggen op kortdurende zorg, consultaties, het verkennen van geavanceerde diagnostische en behandelingsmethoden, maar ook op een preventief aanbod via zijn sportmedisch centrum en levensstijlgeneeskunde.

Als vooruitstrevend ziekenhuis streven we ernaar om niet alleen te genezen, maar ook om te voorkomen. Ons expertisecentrum Gezond.gent in Gentbrugge biedt al jaren een totaalaanpak voor iedereen die de intentie heeft een gezondere levensstijl aan te meten, voor elke sporter die het fysiek en mentaal vermogen wil verhogen en voor elke patiënt die na een trauma hervalt of terugval wil vermijden. We willen mensen de nodige tools aanreiken om zo lang mogelijk gezond te blijven, waarbij we de expertise van onze verpleegkundige, paramedische en medische teams combineren met de modernste technologieën en evidence-based geneeskunde. De Health Arena met aanwezigheid van scale-ups uit de gezondheids- en sportsector op onze site zal een belangrijke hefboom vormen om onze ambities mee waar te maken.

Dr. Ronny Goethals, Chief medical officer van Maria Middelares

Aan de overzijde van Maria Middelares/WATT The Health komt op het gelijkvloers een gloednieuwe Health Arena van 900 m², een hoogtechnologisch sportmedisch centrum waar sport en welzijn preventief benaderd en opgevolgd worden. Het is een concept van In4care vzw. De Health Arena zal beheerd worden door de strategische partners van Health Arena en Maria Middelares.

Als gezondheidscentrum van de toekomst staat Health Arena voor een compleet nieuw zorgconcept waarin gezondheidszorg, welzijn, wonen en werk met elkaar verweven zijn, een healing environment waar mensen op een innovatieve manier door screening, monitoring en coaching gestimuleerd worden tot een gezonde levensstijl. Er is immers een verschuiving van behandeling naar preventie en ook nazorg. Ook het wijkgezondheidscentrum voor eerstelijnsgezondheidszorg en het woonzorgcentrum creëren mogelijkheden om innovatie te versnellen door het testen en demonstreren van verbeteringen in de hele zorgketen.