AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Huisbereide broodmixen voor patiënten met slikproblemen

Deinze - AZ Sint-Vincentius

AZ Sint-Vincentius Deinze bereidt volgens een eigen recept broodmixen voor patiënten met slikproblemen (dysfagie). Broodmixen zijn calorie- en eiwitrijke broodmaaltijdvervangers in een halfvaste vorm*. “De gevarieerde mixen zijn het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking tussen de logopedisten, diëtisten en koks van ons ziekenhuis”, klinkt het trots.

Dysfagie komt frequent voor bij geriatrische patiënten, patiënten met kauwproblemen, een niet-aangeboren hersenletsel (bv. beroerte, tumor, trauma), patiënten na een oncologische behandeling of na intubatie (beademingsbuis). Het belang van een adequate begeleiding tijdens het herstelproces van deze patiënten spreekt voor zich en kan heel wat moeilijkheden (zoals ondervoeding, verslikken, longontstekingen …) voorkomen. De broodmix, helemaal in huis bedacht en op smaak gebracht door een multidisciplinair team, is bij uitstek een voorbeeld van persoonlijke, individuele zorg op maat van de patiënt.

Samenstelling

De broodmixen bestaan, net zoals een gewone broodmaaltijd, uit twee lagen: een brood- en een beleglaag. Het recept verzekert de patiënt van de nodige calorieën, eiwitten en de correcte consistentie volgens een halfvaste vorm (*categorie 4 of 5 volgens het internationaal raamwerk IDDSI dat de consistenties van eten en drinken categoriseert).

Er is een aanbod van vijf verschillende smaken met varianten voor personen met diabetes. Met hulp van een verpleegkundige, ergotherapeut of logopedist tijdens het eten is een volwaardige én slikveilige maaltijd voor de patiënt gegarandeerd.

Meer info en vragen?

Neem contact op met onze diëtisten (vragen over de voeding) of logopedisten (vragen over slikken).