AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Hoofdvroedvrouw pent ervaringen uit het Zuiden neer in ‘Moeders in Afrika’

Deinze - AZ Sint-Vincentius

Sinds 2005 heeft AZ Sint-Vincentius Deinze een partnerschap met de Congolese gezondheidszone Kasongo-Lunda. Hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver, stafmedewerker zorg Johan Vanlauwe en spoedarts Nele Vangheluwe gingen al meerdere keren ter plaatse, in samenwerking met Memisa en Artsen zonder Vakantie. De ervaringen in het Zuiden lieten een stevige indruk na. “Ik kon niet anders dan erover schrijven”, klinkt het bij Sabine.

“Het is géén chronologisch verslag van vijftien jaar heen en weer naar het Zuiden. Wel een boek recht uit mijn hart, een hart met veel respect voor de sterke Congolese vrouw, vol erkenning voor alle collega’s in het Zuiden die, ondanks de soms erbarmelijke omstandigheden en beperkte middelen, er elke dag weer staan om hun patiënten met zorg te omringen”

Sabine

“Misschien schrijf ik hier ooit wel een boek over”, dacht Sabine bij zichzelf toen ze, helemaal overmand door emoties, na een missie huiswaarts keerde. En dat deed ze. De kattenbelletjes, oorspronkelijk haastig neergepend van onder een muskietennet in Congo, vormden de basis voor een persoonlijk relaas over haar ervaringen in Kasongo-Lunda. De gezondheidssite lijkt er enkel qua beddenaantal op AZ Sint-Vincentius Deinze, want een ziekenhuis zonder water en elektriciteit is hier ondenkbaar.

Het boek bevat pakkende getuigenissen uit het alledaagse leven in Kasongo-Lunda en laat ons stilstaan bij het belang van de plaats waar onze wieg staat.

Steun Kasongo-Lunda

Steun Kasongo-Lunda

Het script werd opgepikt en uitgegeven door uitgeverij Houtekiet en is sinds 11 februari te koop ten voordele van Kasongo-Lunda via:

In het onderstaande filmpje stellen we het boek kort voor.