AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Eerste mitraalklepvervanging via katheter in AZ Maria Middelares

Op maandag 21 november 2022 voerde het hartcentrum van AZ Maria Middelares twee Tendyne-mitraalklepvervangingen uit. Daarmee is AZ Maria Middelares het derde ziekenhuis (na UZ Leuven en UCLouvain) en het eerste niet-universitaire ziekenhuis in België dat deze ingreep uitvoert.

De ingreep gebeurde bij twee patiënten met ernstig hartfalen en een zeer hoog risico op operatieve complicaties. Bij de ingreep werd een lekkende hartklep (de mitraalklep) via een katheter vervangen door een kunstklep Tendyne-prothese van Abbott Inc. De prothese werd geplaatst via een opening van slechts 1,2 cm in de punt van het kloppende hart. Tot voor kort kon dat enkel met een hart-long machine en grotere insneden in huid en hart.

De ingrepen verliepen vlot dankzij de intense samenwerking tussen collega's uit de verschillende disciplines binnen het hartcentrum: dr. Jules François (cardiochirurgie), dr. Veronique Moerman (echo-cardiologie), dr. Silvie Allaert (cardio-anesthesie), dr. Kristoff Cornelis en dr. Vincent Floré (interventiecardiologie).

Dr. Ronny Goethals: “Voor ons ziekenhuis vormt de Tendyne-procedure een verdere uitbreiding in het aanbod van minimaal-invasieve opties - chirurgische ingrepen waarbij veel kleinere sneetjes gemaakt worden dan bij een klassieke ingreep - voor de behandeling van hartkleplijden.”