AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Doe de stoelgangtest naar aanleiding van de internationale darmkankermaand (maart)

De Vlaamse overheid spoort alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen (bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker). Het gratis onderzoek gaat na of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen (voorlopers van dikkedarmkanker).

Vroege opsporing heeft dan ook enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

In 2022 nam 1 op 2 Vlamingen deel aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. Bekijk hier de resultaten.

Doe de stoelgangtest. 't Is #poepsimpel!

Hoe deelnemen?

Hoe deelnemen?

Als je in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek ontvang je per post een uitnodigingspakket: een uitnodigingsbrief, deelnameformulier, folder en een afnameset. Om deel te nemen stuur je, samen met het ingevuld deelnameformulier, een staal van je stoelgang naar het labo (via je huisarts). Enkele weken later ontvangen jij en je huisarts het resultaat. Binnen de 14 kalenderdagen ontvangen jij en je arts dan het resultaat.

Meer info

Meer info

Waarom word ik niet uitgenodigd? Hoe verloopt het onderzoek? Welke resultaten zijn mogelijk? Klik op de knop hieronder voor meer informatie.