AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Dermatologen geselecteerd voor RIZIV-project teledermatologie

Sinds 2019 experimenteren onze dermatologen reeds met teledermatologie. De groep dermatologie van AZ Maria Middelares zal vanaf feb 2021 een jaar lang deel uitmaken van een nieuw project teledermatologie via het RIZIV. In dit proefproject kan de huisarts dankzij een template in eHealth de specialist beveiligd digitaal contacteren voor advies over een dermatologisch probleem.

De huisarts verstrekt bij een akkoord (‘informed consent’) van de patiënt elektronisch de nodige medische gegevens en correct genomen foto’s. Dit proces verloopt volgens het principe 'store and forward'. Dat betekent dat de huisarts de informatie opslaat en vervolgens doorstuurt naar de dermatoloog (geen "live consult"). Bijgevolg kan de dermatoloog online een diagnose opstellen en krijgt de patiënt antwoord binnen de 24 tot 48u. De doelstelling van het proefproject is om gedurende één jaar 2000 teleconsulten met huisarts uit te voeren. Kostprijs is 22,33 euro per consult – volledige terugbetaling is voorzien.

Grote voordelen van dit project zijn de verkorte wachttijden bij dermatologen, een betere samenwerking tussen de huisarts en dermatoloog. Bovendien houdt het een learning curve in voor de huisarts of HAIO. De hele werkwijze is conform de GDPR-wetgeving, in tegenstelling tot diagnostische vragen via onbeveiligde e-mail of sociale platformen zoals WhatsApp.

Ook in ons huisartsenmagazine verscheen hierover een artikel. Je vindt het hier.