AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Belgische primeur bij behandeling borstkanker in ons ziekenhuis

Op maandag 18 oktober 2021 startte ons ziekenhuis met een nieuwe, innovatieve techniek voor de markering van niet-voelbare borsttumoren. Deze draadloze lokalisatietechniek met het magnetische Pintuitionzaadje zorgt ervoor dat de behandeling van borstkanker voor de patiënt vlotter en eenvoudiger verloopt. Wij zijn het allereerste ziekenhuis in België dat deze vernieuwende therapie met het magnetische Pintuitonzaadje toepast.

De diensten radiologie en borstchirurgie van AZ Maria Middelares sloegen de handen in elkaar om deze nieuwe techniek te implementeren.

Dr. Barbara Geeroms, radioloog in AZ Maria Middelares en gespecialiseerd in borstradiologie: “Tot voor kort markeerden we niet-voelbare borstletsels met een harpoen. Onder echografische begeleiding plaatsten we een draad met een soort van anker doorheen de tumor. De draad werd geplaatst op de dag van operatie. Dat was logistiek soms moeilijk in te plannen en gaf de patiënt extra stress. Daarnaast bepaalde de positie van de draad mee de incisielocatie en operatierichting, wat cosmetisch niet altijd de beste resultaten geeft. Bijkomend nadeel: de draad stak op de dag van de ingreep uit de borst van de patiënt.”

“Het Pintuitionzaadje is heel eenvoudig en accuraat in het letsel te plaatsen, wat de patiënt als veel aangenamer ervaart dan de harpoen. Een ander voordeel is dat het zaadje kan gebruikt worden om de borsttumor te markeren al vóór de start van chemotherapie. Door de chemotherapie kan de tumor immers zo sterk krimpen dat je hem op beeldvorming niet meer terugvindt. Vroeger werd voor de aanvang van de chemotherapie een clip in de tumor geplaatst en moest het resterende tumorale letsel net voor de operatie gemarkeerd worden met een draad. Dankzij het Pintuitionzaadje is slechts één procedure nodig. Bovendien kan het ook gebruikt worden om lymfeklieren in de oksel te markeren.”

Ook de borstchirurgen zien de voordelen van het nieuwe systeem: “We bepalen zelf de plaats van incisie, hetgeen tot betere cosmetische resultaten leidt. Het Sirius Pintuition systeem heeft ook voordelen ten opzichte van andere magnetische zaadjes. Het detectiesysteem doet aan puntbronlokalisatie. Je gaat met de detectieprobe langs de buitenkant van de borst en de probe geeft weer wanneer je pal boven het letsel zit. Het systeem geeft de afstand tussen de detectieprobe en het magnetische zaadje exact weer in millimeters zodat de chirurg weet hoe diep hij moet snijden. Peroperatief kunnen we ook controleren of het zaadje centraal in ons resectiestuk zit en of er toch nog extra weefsel moeten worden weggenomen om een veilige resectiemarge te verkrijgen. Een ander voordeel is dat we ook niet met plastic instrumenten hoeven te opereren, wat wel noodzakelijk is bij andere magnetische zaadjes, waar we in het verleden ook al ervaring mee hebben opgebouwd."

“Ten slotte is het Pintuitionzaadje een stuk goedkoper dan andere magnetische zaadjes. Omdat deze zaadjes nog niet vergoed worden door het RIZIV, is dat een groot financieel voordeel voor de patiënt. AZ Maria Middelares voorziet zelf een financiële tussenkomst voor wie meer dan één zaadje nodig heeft (bijvoorbeeld als een tumor én een lymfeklier moeten gemarkeerd worden).”