Voorbereiding

 • Voeding. Je kind mag heldere dranken zoals niet-bruisend water en heldere fruitsappen zonder pulp drinken tot twee uur vóór de ingreep. Je kind mag een lichte maaltijd zoals een boterham of toast met confituur eten tot zes uur vóór de ingreep. Ook flesvoeding is toegestaan tot deze tijd. Je kind mag geen vette voeding of vlees eten.
 • Medicatie. Indien je kind behandeld wordt met aerosol of puffs voor de longen, geef je deze medicatie ook de ochtend van de ingreep.
 • Vragenlijst. Tijdens de consultatie kreeg je een omslag mee met infobrochures. Vul de vragenlijst van toepassing op je kind in. Indien je deze niet kreeg, kan je de vragenlijst nog invullen op het moment van de inschrijving.
 • KidsID/ISI-kaart. Meld je hiermee aan bij een van de e-kiosken in de inkomhal van het ziekenhuis. Indien je geen KidsID hebt, meld je je aan bij de
  infobalie. Van hieruit schuif je door naar de inschrijvingen

Wat als je kind onverwacht ziek is?

De operatiedatum werd in overleg vastgelegd. Als je kind ziek is op de dag van de ingreep, wordt de operatie echter best uitgesteld.

-Is je kind ziek de dagen voor de ingreep en twijfel je of de ingreep kan doorgaan? Vraag dan advies aan je huisarts of aan je behandelend neus-, keel- en oorarts via het secretariaat 09 246 83 00.

-Is je kind ziek geworden op de dag van de ingreep? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan de opnamedienst op het nummer 09 246 96 60.

Ingreep

De operatie gebeurt onder een korte, volledige verdoving. Een van beide ouders mag je kind begeleiden tot in de operatiezaal. Na de ingreep kan een van beide ouders terug bij het kind op de ontwaakzaal.

Naar huis

Het ontslag gebeurt door de behandelend neus-, keel- en oorarts in overleg met de verantwoordelijke anesthesist.

Opvolging

 • Een controleonderzoek na één à twee weken is aangewezen. Dit onderzoek wordt in overleg met je arts gepland. Tot aan de eerste controleafspraak mag er geen water
  in het oor terechtkomen.
 • Als er geen problemen zijn, mag je kind na de controleafspraak zwemmen.Vermijd duiken zolang er buisjes zijn.
 • Vermijd zeep in het oor zolang er buisjes zijn.
 • Het trommelvliesbuisje groeit meestal spontaan uit het trommelvlies,gemiddeld na 1 jaar. Het belandt zo in de gehoorgang en vindt spontaan zijn weg naar buiten.
  Het gaatje in het trommelvlies sluit zich gewoonlijk vanzelf.

Centra & specialisaties

Neus-, keel- en oorziekten

Laatste publicatiedatum: 14/01/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith