AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Borstreconstructie met implantaten

Wat is het?

Wat is het?

Na amputatie wordt een nieuwe borst gevormd door een prothese inwendig te plaatsen. Deze prothese wordt aangebracht onder de huid van de borstkas (thorax) via het litteken of de incisie van de borstamputatie. Er komen dus geen bijkomende littekens.

Om de natuurlijke vorm van de borst na te bootsen wordt een deel van de prothese geplaatst achter de borstspier (de pectoralis major spier) en worden druppelvormige ('anatomische') gelprothesen gebruikt. De nieuwste reconstructieprothesen vandaag op de markt voelen relatief natuurlijk aan bij aanraking en zijn veilig in gebruik (zeer laag risico op lekkage).

Je kan ervoor kiezen de borst onmiddellijk tijdens de amputatie te reconstrueren met een prothese of op een latere datum. In het laatste geval dient de reconstructie in twee fasen te gebeuren. In een eerste fase wordt dan een weefselexpander geplaatst. Twee weken na de ingreep start het opvullen van de expander. Zo wordt de huid van de borstkas progressief opgerekt. Als er voldoende huid is gevormd, vervangt de definitieve prothese in een tweede fase de expander.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Elzo Kraemer Ximena, Dr. Vertriest Rudolf