AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Borstreconstructie met DIEP-flap

Wat is het?

Wat is het?

De DIEP-flap (Deep Inferior Epigastric artery Perforator flap) gebruikt huid en vet van de buik tussen navel en schaamstreek om een nieuwe borst te maken. De buikspieren blijven intact waardoor de buikwand veel minder verzwakt wordt. Tegenwoordig geldt deze techniek als de gouden standaard van de borstreconstructie

Verloop ingreep

Verloop ingreep

De DIEP-flap is een vrije flap. Dat betekent dat er microchirurgische technieken aan te pas komen waardoor de ingreep langer duurt (gemiddeld 7-8 u). Samen met de huidflap van de buik wordt een bloedvatsteel doorheen de rechte buikspier vrijgelegd. Daarop knipt men de bloedvaten en wordt de flap naar de borstkas getransplanteerd. De bloedvaten worden vervolgens met de microscoop verbonden aan bloedvaten achter het borstbeen, zodat het getransplanteerde weefsel van bloed voorzien blijft en kan overleven.

Diep flap 1
Diep flap 1

De huidflap wordt vervolgens tot een borst geremodelleerd. De wonde aan de buik wordt gesloten zoals bij een klassieke abdominoplastie (buikwandcorrectie). Dit betekent dat een laaggelegen abdominaal litteken ontstaat dat verborgen kan worden onder de slip. De voordelen van deze techniek zijn legio. De bloedvoorziening van deze flap is beter dan bij de TRAM-flap. De flap is voldoende wendbaar om tot een mooie borst gesculpteerd te worden.

Diep flap 2
Diep flap 2

Resultaat

Resultaat

De langetermijnresultaten zijn excellent aangezien deze borst op een natuurlijke manier evolueert met het ouder worden. Dat in tegenstelling tot de protheseborst die er op lange termijn vaak onnatuurlijker gaat uitzien, waardoor de asymmetrie met de andere borst vergroot en vaak bijkomende ingrepen later nodig zijn. Het nadeel van de DIEP-flap is de relatief hogere (eenmalige) kostprijs en het risico op klontervorming ter hoogte van de bloedvatanastomose. Als dat optreedt, is snel ingrijpen nodig om de klonter in de bloedvaten te verwijderen en de gereconstrueerde borst te redden.

Een DIEP-flap kan gezien worden als een eenmalige, meer belastende ingreep, waarvoor ook een relatief langer herstel nodig is, maar waarvan de resultaten op lange termijn de investering waard zijn.

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@mijnziekenhuis.be om deze raming op te maken.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Elzo Kraemer Ximena, Dr. Vertriest Rudolf