AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Zwangerschapsvergiftiging

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Pre-eclampsie, soms ook zwangerschapsvergiftiging genoemd, wordt gekenmerkt door een hoge bloeddruk en eiwitten in de urine.

De zwangerschap eist een aanpassing van de bloedsomloop: het bloedvolume neemt toe, terwijl tegelijk de bloeddruk toch enigszins daalt. Bij zwangerschapsvergiftiging gebeurt dit onvoldoende. Het bloedvolume blijft kleiner en de bloedvaten trekken samen, waardoor de bloeddruk stijgt. De gebrekkige aanpassing van de bloedsomloop leidt tot een lagere doorbloeding van de moederkoek, de nieren, de lever en de hersenen. Hierdoor raakt de werking van deze organen langzaam ontregeld, wat allerhande problemen doet ontstaan, zoals groeivertraging en vroeggeboorte bij de baby, uitval van de nieren, een leverbloeding en stuipen bij de moeder.

Oorzaak

De oorzaak is niet gekend, maar het heeft waarschijnlijk te maken met een abnormale aanleg van de bloedvaten op de plaats waar de moederkoek aan de baarmoeder vastgehecht is.

Symptomen

Zelf is het niet altijd gemakkelijk de symptomen te herkennen, maar wees waakzaam bij de volgende klachten: uitgesproken vochtopstapeling in het aangezicht, de handen en de voeten, ernstige hoofdpijn, gezichtsstoornissen zoals vliegjes voor de ogen, dubbelzien of lichtflitsen, hevige buikpijn onder de ribben of wanneer je je in het algemeen minder goed voelt en je baby minder actief wordt.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Bij elke consultatie zal je bloeddruk, je pols, de aanwezigheid van eiwitten in de urine en de groei van je baby grondig onderzocht worden.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024