Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Wratten zijn vaak voorkomende goedaardige huidwoekeringen die veroorzaakt worden door een virus (bepaalde types humaan papillomavirus of HPV).

Hoe kan je het krijgen?

Wratten zijn besmettelijk door ofwel rechtstreeks contact met de huid ofwel door contact met besmette oppervlaktes. Ze worden makkelijker doorgegeven bij wondjes aan de huid, of in vochtige omstandigheden (vb. zwembaden, kleedkamers, badkamers ...).

Kenmerken en symptomen

De besmette huidcellen vermenigvuldigen zich snel waardoor bloemkoolachtig uitstulpingen kunnen ontstaan. Ze zijn meestal huidkleurig en vertonen vaak kleine zwarte puntjes. De gewone wrat zit meestal op de handen of de voeten. Platte wratten, die klein en glad zijn, komen vooral op de handrug, de benen en het gezicht voor. Daarnaast kunnen ook genitale wratten voorkomen ter hoogte van de geslachtsdelen.

Een andere soort wratten zijn de mollusca contagiosa, of parel-/waterwratjes. Deze worden veroorzaakt door het molluscipox-virus. Ze zien eruit als kleine, met water gevulde bolletjes die vaak in het midden een soort van naveltje hebben. Deze komen voornamelijk voor bij jonge kinderen.

Diagnose en behandeling

Behandeling

Wratten moeten niet altijd behandeld worden. Ze zijn immers niet schadelijk en bij kinderen verdwijnen ze in twee op de drie gevallen spontaan binnen de twee jaar. Bij volwassenen zijn wratten helaas vaak hardnekkiger. Als een wrat ontsierend of pijnlijk is, bijvoorbeeld doordat ze op een drukpunt in de hiel zit, kun je ze uiteraard beter laten behandelen.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden:

  • Vaak wordt eerst gestart met bevriezing: de wratten worden dan aangestipt met vloeibare stikstof -196°C waardoor het weefsel wordt vernietigd. De behandeling moet verschillende keren gebeuren. Tussen twee behandelingen door kan een vloeistof of crème (meestal op basis van salicylzuur) voorgeschreven worden.
  • Omdat bevriezing pijnlijk is, of indien bevriezing onvoldoende beterschap geeft, kan een behandeling met een oplossing op basis van cantharidine aangewezen zijn. Dit is een stof die blaren veroorzaakt. Het product moet 6 tot 8 uur inwerken onder een pleister en wordt daarna weggewassen. Nadien kan een pijnlijke blaar ontstaan. Bij veel last, is het beter de blaar in te prikken en te ontsmetten.
  • Bij erg hardnekkige wratten kan de dermatoloog ze behandelen met bleomycine, aan de hand van krasjes of inspuiting. Dit is een vorm van lokale chemotherapie waardoor de cellen afsterven. In uitzonderlijke gevallen wordt de wrat behandeld met CO2-laser (schaaflaser). Laserbehandeling biedt, in tegenstelling wat men vaak denkt, geen voordelen tegenover de andere behandelingsmethoden inzake pijn en genezingsproces.
Dr. De Smet behandelt een wrat met bevriezing.

Behandelende centra & specialisaties

Dermatologie

Laatste publicatiedatum: 14/02/2020
Verantwoordelijk auteur: Dr. Van Autryve Els