AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Scheur in de meniscus

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Een scheur in de meniscus kan verschillende oorzaken hebben. Er bestaan dus verschillende soorten meniscusscheur:

  • Longitudinale scheur: een scheur in de lengterichting van de meniscus
  • Hengselscheur: de meniscus is gescheurd over de hele rand van het kapsel en zit enkel vast bij de aanhechting op het bot vooraan en achteraan. De meniscus is dan omklapbaar, zoals het handvat van een emmer (vandaar ook ‘hengsel’ of ‘bucket handle’ scheur)
  • Degeneratieve scheur: scheur als gevolg van de verminderde kwaliteit van de meniscus. Je kan dit type scheur spontaan oplopen, zonder voorafgaande verkeerde beweging
  • Flapscheur: een deel van de meniscus is losgescheurd en vormt een ‘flapje’

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Klinisch en technisch onderzoek zijn nodig om een correcte diagnose te stellen.

Er zijn verschillende behandelingswijzen. Afhankelijk van het type scheur zal de chirurg de voor jou meest optimale behandeling voorstellen.

Gedeeltelijke wegname meniscus (partiële meniscectomie)

Een kijkoperatie of artroscopie waarbij (een deel van) de meniscus weggenomen wordt, is één van de meest uitgevoerde ingrepen aan de knie. We gaan over tot een partiële meniscectomie bij aanhoudende klachten gerelateerd aan een scheur in de meniscus. Bij de ingreep verwijderen we het beschadigde gedeelte van de meniscus.

Hechting meniscus

De meniscushechting is een kijkoperatie van de knie waarbij gescheurd meniscusweefsel hersteld wordt aan de hand van hechtingen in het meniscusweefsel.

Deze ingreep gebeurt, net zoals andere kijkoperaties via twee kleine incisies (< 1 cm) vooraan op de knie. In sommige gevallen is een bijkomende kleine incisie aan de binnenzijde of buitenzijde van de knie noodzakelijk om de hechtingen vast te maken.

Het is niet mogelijk om elke soort meniscusscheur te hechten.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024