AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Oorsmeer

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Zoals speeksel in de mond een functie heeft, heeft ook het oorsmeer in de gehoorgang een functie. De functie van oorsmeer bestaat uit het reinigen van de gehoorgang en het afvoeren van onreinheden.

Veel mensen vinden het aangenaam om met wattenstokjes in de oren te koteren. Dit kan in principe geen kwaad, maar soms veroorzaakt het een ontsteking van de gehoorgang. Bovendien kan het ook zorgen voor het opstapelen van oorsmeer en een vorming van harde proppen. Probeer dus geen overmatig gebruik te maken van wattenstokjes om verdere complicaties te vermijden.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Sommige mensen maken heel veel oorsmeer aan, wat voor een onaangenaam gevoel kan zorgen. Je kan de huisarts raadplegen om dit te verwijderen, meestal door spoelen van het oor. Indien dit om de één of andere reden moeilijk gaat, kunnen wij het oorsmeer (cerumen) eruit zuigen.

Als jij hier geregeld last van hebt, kan het interessant zijn om bij de apotheker een lepeltje te kopen. Met dit lepeltje kan je om de zoveel tijd het oorsmeer verwijderen zonder proppen te maken.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith