AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Evenwichtsorgaanontsteking

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Het is een ontsteking van het evenwichtsorgaan (neuronitis vestibularis) waardoor het evenwichtsorgaan geheel of gedeeltelijk uitvalt. Meestal wordt deze ontsteking veroorzaakt door een virale infectie.

Symptomen

Het symptoom van een ontsteking in het evenwichtsorgaan is een zeer acute, heftige draaiduizeligheid soms met misselijkheid en braken tot gevolg.

De heftige duizeligheid (vertigo) duurt enkele dagen, waarna de situatie langzaam verbetert. Echter kan de minste hoofdbeweging de duizeligheid weer doen toenemen. Verder doen andere gehoorproblemen of neurologische klachten zich meestal niet voor.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

De eerste dagen wordt bedrust aangeraden, samen met een symptomatische behandeling van de misselijkheid. Als de misselijkheid afneemt, probeer je zoveel mogelijk te bewegen om het herstel te bevorderen. Daarnaast kan je arts revalidatieoefeningen ter bevordering van het evenwichtsorgaan voorschrijven die je thuis kan uitvoeren. Na het herstel mag er nog niet met de auto gereden worden, doordat de duizeligheid bij snelle hoofdbewegingen aanwezig kan blijven.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith