AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Bicepsproblemen

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

De meest voorkomende klachten bij bicepspeesletsels zijn:

  • Pijn vooraan aan de schouder uitstralend naar de voorzijde van de bovenarm
  • Pijn bij bovenarmse bewegingen en bij arm achter het hoofd
  • Pijnlijke kliks, verspringend gevoel
  • Krachtsverlies, "dode arm gevoel"

De lange bicepspees kan, net als het bovenliggende peesblad, ingeklemd worden tussen de kop van de bovenarm en het dak van het schouderblad. Na langdurige inklemming kan de bicepspees gedeeltelijk of zelfs volledig afscheuren. De bicepspees ligt in de bicepsgoot voor ze in de schouder gaat. Deze bicepsgoot eindigt op een stevige ring (bicepspulley) gevormd door zijdelingse uitlopers van de voor- en achterliggende pezen (subscapularis en supraspinatus) en door een vezelige band (coraco-humeraal ligament).

Bij scheuren in deze ring (aan de voor- of de achterzijde) ligt de bicepspees niet meer stabiel. Dit gaat gepaard met pijnklachten, vooral bij draaien van de arm (rotaties) en bij reikbewegingen.

Op haar beurt kan de bicepspees de ring verder aansnijden en inscheuren. Zo ontstaan aan de binnenzijde scheuren van het peesblad (rotatorcuff).

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

De diagnose van een bicepspeesletsel is gebaseerd op:

  • Verhaal en onderzoek op raadpleging (klinische tests)
  • Echografie: dynamisch onderzoek, volgen van de bicepspees in de goot bij naar binnen en buiten draaien van de arm
  • NMR/MRI, CT-scan met contrastvloeistof

Chirurgisch worden dit soort letsels behandeld via bicepstenotomie of losmaken van de biceps aan de aanhechting in de schouder. De bicepspees zakt dan af in de bicepsgoot. De pijnklachten door het schuren van de (sterk bezenuwde) pees tegen de omgevende structuren, worden zo relatief snel en eenvoudig opgelost. Het opofferen door 'doorknippen' van deze pees gaat nauwelijks gepaard met krachtsvermindering.

De eventuele vorming van een opgezette 'forsbal' gaat meestal niet gepaard met pijn of last. De arm mag nadien onbeperkt bewogen worden en belast worden binnen de pijngrenzen.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024