AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Aangezichtsverlamming

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

De aangezichtsspieren worden bezenuwd door de aangezichtszenuw, de ‘nervus facialis’. Deze zenuw loopt vanuit de hersenstam, doorheen het middenoor, de schedelwand en de grote speekselklier (ter hoogte van de kaakhoeken) alvorens de aangezichtsspieren te bereiken. Bij een probleem op het verloop van deze zenuw, kan een aangezichtsverlamming ontstaan.

Naast de bezenuwing van het aangezicht, staat deze zenuw ook in voor het proeven en voor het dempen van geluid bij het horen van luide geluiden. Daarom kan een patiënt met een aangezichtsverlamming een verminderde smaak in één tonghelft en een overgevoeligheid aan geluiden ervaren.

Oorzaken

Meestal kan de oorzaak van een aangezichtsverlamming niet duidelijk achterhaald worden, waarschijnlijk gaat het in deze gevallen om een virale infectie van de aangezichtszenuw. Dit wordt een Bell’s parese genoemd. Bij 70% van deze patiënten is een volledig herstel van de aangezichtszenuw te verwachten.

Andere oorzaken zijn:

  • schedelfractuur met trauma van de aangezichtszenuw
  • aandoeningen van het middenoor
  • aandoeningen van de speekselklieren
  • hersenaandoeningen
  • ziekte van Lyme
  • aangeboren
  • ...

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

Bij het onderzoek zal de arts uitsluiten dat het probleem zich ter hoogte van de hersenen bevindt (bv. infarct, hersenbloeding ...). De aangezichtsmotoriek wordt onderzocht en een gehooronderzoek wordt uitgevoerd. Daarnaast wordt er soms een beeldvorming en een bloedonderzoek uitgevoerd.

Omdat bij een ernstige aangezichtsverlamming het oog niet meer goed kan sluiten, is het zeer belangrijk om het oog goed te beschermen tegen uitdroging. Oogdruppels, oogzalf en zo nodig oogverband worden voorgeschreven. Vaak kan een aangezichtsverlamming spontaan (gedeeltelijk) recupereren, omdat zenuwvezeltjes terug beginnen te groeien. Dit gaat echter zeer traag, een zenuwvezel groeit ongeveer een millimeter per dag. Men kan na afwegen van de voor- en nadelen een behandeling met cortisone en antivirale middelen starten om het herstel te bevorderen. Indien een bacteriële infectie zich voordoet, wordt een behandeling met antibiotica gestart. Daarnaast wordt bij een trauma een heelkundige reconstructie uitgevoerd.

Mimetherapie is een behandeling van het aangezicht door de logopediste of fysiotherapeut. Zij leren je oefeningen en technieken aan om de aangezichtshelften zo symmetrisch mogelijk te laten bewegen. Op deze manier valt een aangezichtsverlamming minder op en wordt het spontane herstel bevorderd.

Elektrostimulatie van het aangezicht wordt afgeraden. Door elektrostimulatie zullen de teruggroeiende zenuwvezeltjes meer frequent naar de verkeerde spieren groeien. Hierdoor kan het gebeuren dat een patiënt na verloop van tijd bijvoorbeeld bij het willen glimlachen ook tegen de wil in andere spiergroepen activeert, zoals het sluiten van het oog.

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 14/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith