AZ Maria Middelares ondersteunt patiënten die nood hebben aan extra taalbijstand. Doel is ook voor anderstalige, slechthorende of slechtziende patiënten …kwaliteitsvolle zorg te garanderen en zorgprofessionals de kans geven om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met de patiënt.

EHBC-box en pictowaaier

EHBC-box en pictowaaier

De box geeft patiënten met verbale communicatieproblemen opnieuw een stem.”

Eline Roggeman - logopedist

De EHBC-box (Eerste Hulp Bij Communicatieproblemen) is bedoeld om de communicatie te ondersteunen met patiënten die zich niet of moeilijk verbaal kunnen uitdrukken. Aan deze toolkit met communicatieondersteunende hulpmiddelen, is een thematische pictowaaier (bv. hygiënische zorgen, toiletgebruik, mobiliteit ... ) toegevoegd. De patiënt kan deze waaier gebruiken om zijn vragen kenbaar te maken.

Visuele broodbuffetwagen

Visuele broodbuffetwagen

In ons ziekenhuis bieden we het ontbijt en het avondmaal aan met een broodbuffetwagen. Zo hebben onze patiënten de vrije keuze in wat ze willen eten en drinken. Voor patiënten met communicatieve moeilijkheden (denk aan patiënten met dementie of patiënten die een hersenbloeding hadden), is het niet vanzelfsprekend om hun keuze duidelijk te maken. Daarom ontwikkelden we een klapper met foto’s van ons aanbod. Patiënten kunnen hiermee toch zelfstandig kiezen wat ze willen eten of drinken.

Tolken

Tolken

Spreek je een andere taal, ben je doof of slechthorend? Dan kan je je laten helpen door een tolk.

Lees via de knop hieronder hoe je een tolk kan aanvragen.

Voorleesfunctie website

Voorleesfunctie website

Op elke pagina van deze website is een tekst-naar-spraak-functie geïntegreerd. Daarmee kan je snel en eenvoudig naar een audioversie luisteren terwijl je de gemarkeerde tekst volgt. Het is een handige functie voor bv. mensen die problemen hebben met lezen, met een verminderd gezichtsvermogen of die Nederlands aan het leren zijn.

Voldoen de standaardinstellingen niet aan je verwachtingen? Dan kan je eenvoudig de leessnelheid en de kleuren aanpassen via het menu. Je kan ook een deel van een webpagina selecteren om te beluisteren, zodat je niet steeds opnieuw hoeft te beginnen.

Bekijk het filmpje hieronder.