AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Vzw Scharnier brengt chronische nierpatiënten samen in Torremolinos

Vzw Scharnier vertrekt op 4 mei 2023 met 22 nierpatiënten van AZ Maria Middelares en ongeveer evenveel familieleden op vakantie naar Torremolinos (Spanje). Voor de medische begeleiding tijdens de trip kunnen ze rekenen op vertrouwde gezichten: vijf gespecialiseerde verpleegkundigen en een nefroloog van het ziekenhuis begeleiden de groep. “We tonen aan dat het ook voor nierpatiënten mogelijk blijft om te reizen, om hun grenzen te verleggen. We staan te popelen om te vertrekken”, klinkt het.

De vzw Scharnier is een schakel tussen het dialyseteam, de nierpatiënt en de familie van zowel hemodialysepatiënten, peritoneale dialysepatiënten als nierpatiënten. De vzw wil door de organisatie van allerhande activiteiten de samenhorigheid tussen nierpatiënten, familieleden en het dialyseteam ondersteunen en hechter te maken. Zo wil de patiëntenvereniging door de organisatie van een tweejaarlijkse reis aantonen dat ook nierpatiënten nog een normaal leven kunnen leiden. “Ook reizen hoort daarbij”, verduidelijkt dialyseverpleegkundige Viviane De Preester, “veel nierpatiënten verlaten nauwelijks hun vertrouwde omgeving door de nood aan verpleegkundige en medische zorgen en uit angst om een beroep te moeten doen op onbekende artsen en verpleegkundigen. Daarbovenop speelt ook de taalbarrière in het buitenland een rol”.

De reis vraagt uiteraard de nodige voorbereiding. Zo ging Viviane eerder dit jaar al op prospectie in Torremolinos. Ze stippelde een medisch plan en activiteitenprogramma uit, sprak er een reisagentschap aan met ervaring in reizen met nierpatiënten en bezocht het moderne dialysecentrum El Consul in Malaga. “We nemen zelf geneesmiddelen, verbanden en ander specifiek verzorgingsmateriaal mee. De patiënten gaan zoals in België drie keer per week gedurende ongeveer vier uur naar de dialyse”, vertelt dr. Pascale Bernaert, voorzitter van vzw Scharnier. Ze worden door hun vertrouwde nefroloog en gekende verpleegkundigen opgevolgd en verzorgd. In de resterende vrije tijd kan iedereen deelnemen aan allerlei georganiseerde uitstappen en activiteiten. Op het programma staan onder andere bezoeken aan Nerja en Frigiliana, Torremolinos, Cordoba, Ronda, Marbella en Puerto Banus.

Voor de sponsoring van deze reis loopt het (para)medische team al enkele jaren mee met de ATS Run in Merelbeke. “Dat bracht laatst 5.000 euro in het laadje, waar we erg dankbaar voor zijn”, sluit dr. Maarten De Wilde af.

Het organiserend team staat te popelen om te vertrekken
Het organiserend team staat te popelen om te vertrekken