AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Vernieuwende technieken voor minimaal invasieve klepvervanging toegepast in AZ Maria Middelares

Op maandag 21 juni 2021 werden in het hartcentrum van AZ Maria Middelares twee vernieuwende technieken voor minimaal invasieve klepvervanging toegepast door dr. Cornelis en dr. Floré. Hierdoor worden de mogelijkheden om een zieke aortaklep door een kunstklep te vervangen via een katheter (TAVI) verder uitgebreid.

Bij de eerste techniek werd een nieuwe klep via de lies in een oude kunstklep geplaatst. Omdat de blaadjes van de oude kunstklep in de weg van de kroonslagaders komen te zitten, paste het team van dr. Cornelis en dr. Floré de 'BASILICA'-techniek toe onder echografische begeleiding. Met een dunne, elektrische snijdraad werd eerst het oude klepblaadje doorgesneden. Hierna kon de nieuwe klepprothese veilig op haar plaats gebracht worden. Door de oude klepring breder te maken met een harde ballon (gecontroleerde ringfractuur) kan de nieuwe prothese optimaal werken.

De volledige ingreep werd uitgevoerd via slechts twee kleine gaatjes in de lies. Zoals gebruikelijk in het hartcentrum van AZ Maria Middelares, werden de hersenen beschermd tegen beroerte door gebruik van een filtersysteem (Sentinel Cerebral Protection System).

Bij de tweede techniek werd een transaxillaire katheterklepvervanging (TAVI) verricht. Door ernstige verkalking van de aorta en liesbloedvaten kon de aortaklep niet op de klassieke manier (via borstbeen of lies dus) vervangen worden. In plaats daarvan werd het bloedvat in de linker oksel aangeprikt en via die weg kon de klepprothese veilig ingeplant worden.

Door het minimaal invasieve karakter van beide procedures zullen patiënten ons ziekenhuis voortaan sneller dan gewoonlijk kunnen verlaten. Ons team van verpleegkundigen en artsen is verheugd met deze nieuwe stap in de permanente evolutie naar steeds minder invasieve klepvervangingen, ook als dat technisch gezien niet zo eenvoudig is.