AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Twee koelingstoestellen dankzij opbrengst fietsdriedaagse

De fietsdriedaagse van 2023 bracht meer dan 20 000 euro op voor het Back on Track-fonds.
De fietsdriedaagse van 2023 bracht meer dan 20 000 euro op voor het Back on Track-fonds.

Dankzij de succesvolle driedaagse fietstocht van 300 km langs de E17-ziekenhuizen hebben onze medewerkers meer dan 20 000 euro opgehaald voor het Back on Track-fonds. Dat geld gaat rechtstreeks naar de zorg voor onze oncologische patiënten.

Het oncologisch dagziekenhuis in Gent en Deinze heeft dit jaar twee koelingstoestellen in gebruik genomen, gefinancierd met de opbrengst van de fietstocht. Deze toestellen verminderen bijwerkingen van chemotherapie door het koelen van lichaamsdelen zoals het hoofd, de handen en de voeten. Deze behandeling, bekend als hilotherapie, is niet altijd aangenaam, maar levert uitstekende resultaten.

Onze hoofdhuidkoelingstoestellen zorgen ervoor dat patiënten minder of geen haar verliezen.
Onze hoofdhuidkoelingstoestellen zorgen ervoor dat patiënten minder of geen haar verliezen.

Verpleegkundigen aan het woord

“Onze hoofdhuidkoelingstoestellen zorgen ervoor dat patiënten minder kans hebben op haarverlies. Hoewel iedereen bekend is met deze bijwerking, merken we dat patiënten veel belang hechten aan het behouden van hun haar. Het geeft hen houvast en een boost aan hun zelfbeeld tijdens de behandeling.”

“De eerste keer dat hoofdhuidkoeling wordt toegepast, vraagt doorzettingsvermogen omdat de behandeling niet erg aangenaam is. Nadien zijn patiënten blij met hun keuze wanneer ze de positieve resultaten zien.”

“Een tweede bijwerking van bepaalde chemotherapiemedicijnen is het handvoetsyndroom en perifere neuropathie, wat pijn en tintelingen in de handen en voeten kan veroorzaken. Deze klachten kunnen blijvend zijn, zelfs na het stoppen van de behandeling. Handvoetkoeling helpt deze bijwerkingen te verminderen en zelfs te voorkomen.”

Bedankt aan alle deelnemers, medewerkers en sponsors voor hun hulp en steun!