AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Regionaal Zorgstrategisch Plan E17-ziekenhuisnetwerk goedgekeurd

‘De uitbouw van een toonaangevend, kwaliteitsvol en innoverend Vlaams Ziekenhuisnetwerk’, dat is de drijfveer van de zeven ziekenhuizen van het E17-ziekenhuisnetwerk, waartoe ons ziekenhuis ook behoort. Hoe we die visie in de praktijk samen wensen te realiseren, penden onze partners neer in het Regionaal Zorgstrategisch Plan voor de toekomst.

Na de voorstelling in de Commissie Zorgstrategie in mei, hebben we nu groen licht gekregen van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits, waarmee het startschot is gegeven voor de implementatie van hun ambitieuze plannen.

Focus van de zorg

In het Regionaal Zorgstrategisch Plan schetsen de zeven partners hoe de zorg op vandaag in het netwerk georganiseerd is, op welke manier ze samen de handen in elkaar slaan en hoe de patiënt nu en in de toekomst kan rekenen op hun deskundige zorg. Centraal staat dat élke patiënt kan rekenen op toegankelijke basisspecialistische zorg dichtbij huis, en wanneer nodig een beroep kan doen op (super)specialistische zorg bij één van de ziekenhuispartners binnen het netwerk of wanneer aangewezen bij andere zorgactoren uit het zorggebied. Elk van de netwerkpartners vormt zo een toegangspoort tot het netwerk en biedt eenzelfde, aantoonbaar niveau van kwaliteit van zorg. Voor spoed, verloskundige of pediatrische zorgen, alsook beroertezorg is nabijheid van zorg cruciaal.

Met de goedkeuring van minister Crevits kunnen de individuele ziekenhuizen nu aan de slag om hun eigen zorgstrategisch plan in te dienen, noodzakelijk voor bijvoorbeeld de aanvraag van infrastructuur- of bouwinvesteringen. Ook van de geformuleerde actiepunten, zoals de afbouw van het aantal bedden gezien de evolutie naar meer ambulante zorg en dagziekenhuis, of de afstemming met de partners uit de geestelijke gezondheidszorg voor een actieplan geestelijke gezondheid, wordt werk gemaakt.

Voorzitter E17-ziekenhuisnetwerk Eric Van Zele: “We zijn bijzonder verheugd met dit mooie nieuws. Met heel wat verschillende stakeholders hebben we ontzettend hard gewerkt aan de uitwerking van dit Regionaal Zorgstrategisch Plan, dat concreet vat waarvoor we als ziekenhuisnetwerk staan en waar we naartoe willen, dat alles met het oog op waardegedreven zorg voor elke patiënt. Samen zijn we er klaar voor!”