Maria Middelares lanceert expertisecentrum in medische 3D-print-technologie
Maria Middelares neemt een nieuwe stap in de ontwikkeling van innovatieve 3D-geprinte medische applicaties. De diensten radiologie en orthopedie ontwikkelen al enkele jaren dergelijke toepassingen voor eigen gebruik. Voortaan kunnen ook andere medische disciplines (zoals cardiochirugie, stomatologie en oncochirurgie) van de vier klinische sites van Maria Middelares, en ook externe artsen gebruik maken.
Innovatieve 3D-printtechnologie heeft talrijke voordelen in de medische sector. Een paar concrete voorbeelden:
- het efficiënter en vlotter laten verlopen van een aantal heelkundige ingrepen met op maat gemaakte snijinstrumenten
- het bevorderen van de preoperatieve planning met virtuele of 3D-geprinte anatomische modellen
- verduidelijken van bepaalde medische ingrepen aan patiënten met behulp van 3D-prints.
Het nieuwe 3D-printlab wordt opgericht binnen het kader van Health Value Space Ghent en werkt intens samen met Materialise, een Belgische wereldleider op gebied van 3D-printing met hoofdkwartier in Leuven.
Team van experten
Dankzij de financiële steun van EIS-fonds voor innovatie van Maria Middelares kon het 3D-lab uitgebreid worden met nieuwe experten en state of the art infrastructuur. Het 3D-lab vormt ondertussen een samenwerking tussen chirurgen, radiologen, ingenieurs en beeldvormingstechniekers.
Wat is Health Value Space Ghent?
Binnen de contouren van het nieuwe Health Value Space Ghent evolueert Maria Middelares naar een ‘smart’ hospital, een slimme organisatie, klaar voor de zorg van de toekomst.
HVS bestaat uit drie pijlers, waarbij in overleg met verschillende partners gezocht wordt naar vernieuwende ideeën die de kwaliteit aan zorg ten goede komen: het Clinical Research Center (CRC), kwaliteit en value-based healthcare, en innovatie.