Maria Middelares biedt hartpatiënten Corsano™-armband aan voor sneller herstel
Momenteel loopt in Maria Middelares een internationaal samenwerkingsproject met Medtronic, exclusief verdeler van de Corsano™-armband. Deze medisch gecertificeerde, slimme armband biedt de nodige gemoedsrust voor patiënten die thuis herstellen na een hartoperatie.
De Corsano™-armband volgt de gezondheid van de patiënt op vanuit de vertrouwde omgeving, met begeleiding van een gespecialiseerd team. Maria Middelares is bij de eerste vijf zorgorganisaties ter wereld om deze technologie uit te rollen en de eerste zorgorganisatie om dit toe te passen in de thuissituatie van de patiënt.
“Door het aanbieden van de Corsano™-armband willen we onze patiënten vooral gemoedsrust schenken tijdens hun herstel. De armband heeft een hoog gebruiksgemak en meet vitale parameters zoals hartslag, ademhalingsfrequentie, zuurstofsaturatie, temperatuur en bloeddruk. Deze waarden worden visueel weergegeven in trends die dagdagelijks worden geëvalueerd en zo nodig besproken met de hartchirurgen. Het is de eerste wearable die al deze parameters meet met hetzelfde toestel wat een enorme vooruitgang betekent. Bovendien krijgt de patiënt ook een wekelijks contactmoment met een gespecialiseerde verpleegkundige. Daarbij ontvangt de patiënt van ons datagebaseerde inzichten en praktische tips die het herstel bevorderen.”
Guylian Stevens en Kurt Roesbeke begeleiden samen met een multidisciplinair team het project binnen Maria Middelares.
Het comfort van thuis
Het comfort van thuis“Het grootste voordeel is natuurlijk dat de patiënt tijdens de revalidatie in alle rust kan vertoeven in het comfort van de thuissituatie. Binnenkort beschikken we over voldoende armbanden om elke cardiochirurgische patiënt na de ingreep naar huis te laten gaan met opvolging van diens parameters. De pilootfase is achter de rug en de reacties van onze patiënten waren erg positief. Vanaf nu komt elke cardiochirurgische patiënt in aanmerking voor opvolging.”
Chief Technology Officer (CTO) Peter Dierickx: “Innovatie en digitalisering vormen samen één van de strategische pijlers van onze organisatie. Door de krachten te bundelen, bereiden we ons samen voor op een zorgsector in transformatie. De noden en verwachtingen van de patiënt veranderen. De technologische mogelijkheden laten toe om de patiënt nog beter te ondersteunen, doorheen het hele zorgtraject, of dat nu plaatsvindt in het ziekenhuis of daarbuiten. Zo evolueren we meer en meer naar fygitale zorg, met de combinatie van fysieke contacten en digitale opvolging. De Corsano™-armband is daar een uitstekend voorbeeld van.”
Medisch diensthoofd cardiale heelkunde Koen Cathenis: “Wearables - draagbare technologie - gaan de manier van het beoefenen van de gezondheidszorg veranderen. Ze geven ons veel informatie over het herstel van een patiënt. De evaluatie van trends in de parameters van een patiënt tijdens diens herstel geven een vollediger beeld dan de momentopnamen tijdens een consultatie. Zo kunnen we de behandeling sneller en makkelijke aanpassen aan de specifieke noden. We kunnen nu 24 uur per dag zien wat de vitale functies van de patiënt zijn na een procedure en dus veel korter op de bal spelen wanneer er zich afwijkingen voordoen.”
Stafmedewerker CTO – Telemonitoring Guylian Stevens: “De introductie van wearables in de gezondheidszorg is soms een delicate oefening. Met de Corsano™-armband hebben we één van de eerste wearables gevonden die geaccepteerd wordt, performant is en makkelijk is in dagdagelijks gebruik door zowel de patiënt als de zorgverlener. Voor mij moet dit een eerste stap worden naar een nieuw type gezondheidszorg dat meer patiëntgericht is, de zorg meer buiten de muren van het ziekenhuis brengt en de gezondheidzorg mee helpt evolueren naar een digitale toekomst. Dat is waar wij als ziekenhuis mee aan willen bouwen”.
Cardiochirurgisch patiënt Bert maakte al gebruik van de Corsano™-armband: “Ik heb zeer positieve ervaringen met het gebruik van de armband. Zeer licht en aangenaam om te dragen. De grootste meerwaarde van de opvolging is het delen van heel veel informatie met het zorgteam, wat enkel positief kan zijn voor de begeleiding in het hele hersteltraject.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het.