AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Mondneusmaskers niet langer verplicht

Deinze - AZ Sint-Vincentius

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid besliste op 22 maart 2023 dat mondneusmaskers niet langer verplicht zijn in de zorgsector. Dat betekent dat bezoekers, medewerkers en patiënten voortaan geen mondneusmasker meer hoeven te dragen in ons ziekenhuis.​ Voel je je veiliger met een mondneusmasker, aarzel dan niet om er eentje te dragen.​

​We zijn blij om na drie jaar terug die glimlach op jullie gezichten te zien. Voel je je niet lekker, ben je ziek of vertoef je in quarantaine? Kom dan niet naar ons ziekenhuis.

Kom je op bezoek bij een patiënt op geriatrie, oncologie - incl. dagziekenhuis of intensieve zorg? Zij zijn onze meest kwetsbare patiënten, voor hen houden onze medewerkers het mondneusmasker voorlopig aan. We raden je aan om dat in het belang van je naaste ook te doen.

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

De symptomen variëren van milde tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Ouderen en mensen met bestaande chronische aandoeningen lijken kwetsbaarder voor ernstige symptomen.

Tips om de kans op besmetting te verminderen:

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Ik heb COVID-19 symptomen. Waar kan ik me laten testen?

Iedereen met COVID-19 symptomen kan getest worden.

Op werkdagen:

Heb je symptomen, blijf dan thuis (ook bij lichte symptomen) en contacteer je huisarts. Als de huisarts vermoedt dat je COVID-19 hebt, zal hij of zij jou testen of je doorverwijzen naar het triagecentrum bij jou in de buurt. Die test wordt de dag zelf nog opgestuurd naar het labo dat jouw test zal analyseren. Je blijft thuis in quarantaine in afwachting van je testresultaten.

In het weekend of op feestdagen:

Bel naar het wachtnummer 1733. Via je postcode word je doorverbonden met de dichtstbijzijnde wachtpost. Mensen die ziektesymptomen hebben, worden telefonisch getrieerd en krijgen een afspraak in een wachtpost of het triagecentrum.

Aandachtspunten:

  • De wachtdiensten kunnen geen testresultaten raadplegen en doorgeven aan de patiënt. Contacteer hiervoor je vaste huisarts of raadpleeg de website Cozo.
  • Zonder afspraak kan je de wachtpost niet binnen. Maak altijd een afspraak via 1733.

Meer info over testen op Covid-19 vind je via de site van het FOD Volksgezondheid en Sciensano.
Meer info over de huisartsen-wachtposten in Gent vind je hier.