AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

PICC-katheter

Wat is het?

Wat is het?

PICC is de afkorting voor perifeer ingebrachte centrale katheter. Het is een dun slangetje (katheter) dat via een bloedvat in je bovenarm wordt ingebracht. Het uiteinde van de katheter komt uit in een groot bloedvat vlak boven je hart. Er kunnen geneesmiddelen of voedingsoplossingen door de katheter worden toegediend voor een aandoening waarvoor langdurende behandeling is vereist. De PICC-katheter kan zes weken tot drie maanden ter plaatse blijven.

Waarom een PICC-katheter?

De behandeling van je aandoening vereist een langdurige toediening van medicatie via de bloedbaan. Door telkens opnieuw in de bloedvaten van je hand of arm te prikken, kunnen ze beschadigd geraken. Zo wordt het steeds moeilijker en pijnlijker om een nieuw perifeer infuus te plaatsen. Bovendien kan de frequente toediening van irriterende medicatie zoals chemotherapie, antibiotica of parenterale voeding de aderwand beschadigen.

Een PICC-katheter kan deze problemen voorkomen omdat deze uitmondt in een groot bloedvat. Irriterende vloeistoffen worden onmiddellijk sterk verdund door de grote hoeveelheid bloed die stroomt door de grote ader waarin de kathetertip zich bevindt.

Hoe wordt een PICC-katheter geplaatst?

Hoe wordt een PICC-katheter geplaatst?

Het is zeer belangrijk dat de PICC-katheter steriel geplaatst wordt om infecties te voorkomen. Het inbrengen van een PICC-lijn gaat daarom door in het operatiekwartier. Dit duurt ongeveer een halfuur. Hiervoor wordt de arm afgedekt met steriele doeken en ontsmet tot aan de oksel. De insteekplaats van de katheter wordt lokaal verdoofd. De katheter wordt ingebracht via een ader in je arm en verder doorgeschoven tot boven het hart. Daar voel je zelf weinig tot niets van.

Waar moet je op letten met een PICCkatheter?

Waar moet je op letten met een PICCkatheter?
  • Er mag uit de arm waarin de PICC-lijn is ingebracht, alleen via deze lijn bloed afgenomen worden. Bloedafname via een prik in de ader is niet toegestaan, omdat de lijn mogelijk aangeprikt wordt en beschadigd raakt.
  • Er mag geen bloeddruk gemeten worden aan de arm waarin de PICC-lijn is ingebracht. Je kan de lijn hierdoor beschadigen of verstoppen.
  • Je kan met de PICC-lijn douchen, als je ervoor zorgt dat de insteekopening droog blijft. Je kan hiervoor bijvoorbeeld huishoudfolie rond je arm wikkelen. Houd de arm ook zoveel mogelijk uit de rechtstreekse douchestraal. Vervang daarna eventueel de doorzichtige pleister (Tegaderm®/ OPSITE®). Wij raden je af om te baden en zwemmen.
  • Laat je niet onder je oksels omhoog tillen. Daardoor kan de PICC-lijn verschuiven.
  • Je mag de arm waarin de PICC-lijn is geplaatst verder normaal gebruiken. Sporten mag, maar gebruik de arm niet als je iets zwaars tilt en bij opdrukken.

Hoe gebeurt de verzorging van de PICC-katheter?

Hoe gebeurt de verzorging van de PICC-katheter?

Zolang je in het ziekenhuis verblijft, verzorgt de verpleegkundige de PICC-lijn. Thuis wordt de zorg door de thuisverpleegkundigen opgenomen. De benodigdheden voor de wekelijkse verzorging worden voorzien door de ziekenhuisapotheek (één set per week). De andere benodigdheden moeten voorzien worden door de thuisverpleegkundige.

Brochure

Brochure

Meer info over de PICC-katheter, instructies voor de thuisverpleegkundige en mogelijke complicaties vind je in onderstaande brochure.

Praktische informatie voor de zorgverlener

Praktische informatie voor de zorgverlener

Verzorging insteekpunt PICC

Toediening medicatie via PICC

Bloedafname via PICC

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024