AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Mammografie

Wat is het?

Wat is het?

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de beide borsten ter opsporing van letsels, vaak in combinatie uitgevoerd met een echografie. Dit onderzoek wordt eveneens uitgevoerd voor de preventie van borstkanker.

Wanneer aangewezen?

Wanneer aangewezen?
  • Voor alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar: een systematische screening om de twee jaar.
  • Voor vrouwen jonger dan 50 of ouder dan 69 jaar: een systematische screening wordt niet aanbevolen. Bij bepaalde risicogroepen kan dit echter wel zinvol zijn. Dit is te bespreken met je arts.

Verloop onderzoek

Verloop onderzoek

Aandachtspunten:

  • Breng voorgaande opnamen mee indien je hierover beschikt
  • Verwittig je arts/de verpleegkundige indien je (mogelijk) zwanger bent.

Om het volledige klier- en spierweefsel te kunnen beoordelen, worden er van elke borst drie opnames gemaakt in verschillende richtingen. De borst wordt gepositioneerd boven een digitale detector en wordt aangedrukt. Deze druk is nodig om de weefsels te spreiden en een duidelijke, scherpe opname te verkrijgen. Dit aandrukken kan wat pijnlijk aanvoelen, maar duurt slechts enkele seconden. Eens de foto genomen is, wordt de druk automatisch gelost. De opnames worden verstuurd naar een digitaal archief. De radioloog en de aanvragende arts (gynaecoloog) kunnen de opnames bekijken in het digitaal medisch dossier via een beveiligde toegang. Soms is een bijkomende opname nodig bv. een vergrotingsopname.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Elzo Kraemer Ximena, Dr. Verschueren Eva, Dr. Schoofs Christophe