AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Hormonale therapie

Wat is het?

Wat is het?

Ongeveer 60 à 70 % van de verschillende soorten borstkanker worden in hun groei gestimuleerd door de aanwezigheid van de natuurlijke vrouwelijke hormonen. Als dat het geval is, is er sprake van een hormoon receptor-positieve kanker namelijk oestrogeen of progesteron gevoelige kanker. Een hormoontherapie is bedoeld om de toevoer van hormonen naar de kankercellen te stoppen, wat tot groeistilstand of afsterving van de kankercellen kan leiden. Hormoontherapie wordt in het algemeen goed verdragen.

Voor pre-menopauzale dames (vrouwen die nog een regelmatige menstruatie hebben) is het meest gebruikte middel Tamoxifen® dat de werking van oestrogenen op de kanker blokkeert waardoor de groei ervan stopt. Tamoxifen® wordt dagelijks in pilvorm ingenomen. Een ander geneesmiddel voor pre-menopauzale vrouwen is een GnRH-analoog, of een gonadotrofine vrijstellend hormoon. Dat onderdrukt de productie van hormonen ter hoogte van de eierstokken gedurende de periode van toediening. Deze medicatie wordt maandelijks als inspuiting gegeven.

Bij post-menopauzale dames zijn naast Tamoxifen® nog andere hormonale geneesmiddelen beschikbaar. Die werken op een andere manier dan Tamoxifen®. Ze beïnvloeden de oestrogeenproductie in het lichaam. Bij vrouwen na de menopauze zijn de eierstokken niet actief en worden oestrogenen in verschillende andere delen van het lichaam geproduceerd. Dat proces wordt geblokkeerd door een andere groep geneesmiddelen, bekend als aromatase remmers.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Elzo Kraemer Ximena