AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Desensibilisatie

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Wat is het?

Bij een desensibilisatie wordt een allergeen in zeer kleine hoeveelheden toegediend via injectie of pilletjes, waarbij de dosis stapsgewijs wordt opgebouwd. Op die manier past het lichaam zich aan, aan het allergeen en nemen de allergische klachten af. In sommige gevallen kunnen de klachten zelfs in zijn geheel verdwijnen.

Wanneer aangewezen

Desensibilisatie is mogelijk bij patiënten met een bewezen graspollen-, boompollen- of huisstofmijtallergie. Echter mag een desensibilisatie niet bij iedereen worden uitgevoerd. Deze mag enkel worden uitgevoerd indien de astma perfect onder controle is zonder voorgaande opstoten. Een injectie met het allergeen kan namelijk zeer uitzonderlijk een astma-opstoot triggeren of zelfs een shock veroorzaken. Ook zwangerschap en de inname van bepaalde medicatie (beta-blokkers) zijn een contra-indicatie.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Behandeling

Desensibilisatie vereist een goede motivatie van de patiënt. De behandeling duurt minimaal drie jaar, en voor de beste resultaten moet men rekening houden met een behandelingsduur van vijf jaar. Deze behandeling wordt niet terugbetaald door het RIZIV.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 16/05/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vermeiren Judith