AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Cervicale discectomie

Wat is een cervicale discectomie?

Wat is een cervicale discectomie?

Bij een cervicale discectomie wordt het deel van de tussenwervelschijf die drukt op de zenuw verwijderd. Het doel van deze ingreep is om het ruggenmerg en/of zenuwen vrij te maken. Indien er beslist wordt om een bijkomende fusie uit te voeren, is het doel om een beenderige fusie van de wervels te bekomen.

De ingreep gebeurt via de voorzijde van de hals. De arts maakt een horizontale insnede (3 à 4 cm) en krijgt zo toegang tot de wervelzuil. Hij zoekt de aangetaste tussenwervelschijf op en verwijdert deze. Het ruggenmerg en de uittredende zenuwen worden zo vrijgemaakt. De tussenwervelruimte wordt opgevuld met een kunststof blokje (cage) dat op zijn beurt wordt gevuld met botenten (stukjes bot). Deze zijn afkomstig van de bekkenkam of van de botbank. Het bevordert het vastgroeien van de wervels (fusie). Meestal worden ook de wervels extra gefixeerd d.m.v. een plaatje met schroefjes. In sommige omstandigheden kan de chirurg opteren om de beweeglijkheid in de wervelkolom proberen te behouden en dat er een prothese wordt ingeplant.

Brochure

Brochure

Meer info vind je in onderstaande brochure.

Kostenraming

Kostenraming
Deze gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar, gelieve contact op te nemen met facturatie@mijnziekenhuis.be om deze raming op te maken.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 12/06/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Vandekerckhove Tom