AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Primeur in ons ziekenhuis: gebruik mobiele PET-CT-scanner bij schildklierkankerpatiënt

Mooi nieuws vanuit het operatiekwartier van AZ Maria Middelares: in juni gebeurde een eerste operatie met gebruik van een mobiele PET-CT-scanner. Het toestel dient om het uitgesneden weefselstuk te scannen en te verifiëren of het tumorweefsel (volledig) in het weefselstuk aanwezig is. Binnen de 10 minuten krijgt de chirurg een gedetailleerd beeld van het uitgesneden weefsel, zodat nog tijdens de procedure kan ingeschat worden of het weefsel compleet is.

Ons ziekenhuis gebruikte de scanner voor het eerst bij een patiënte met schildklierkanker, en dat is een primeur. Dr. Valérie Vergucht van de dienst chirurgie: "Wij zijn fier dat we met deze aanpak meer informatie verwerven tijdens de operatie, en hopen daarmee een grotere kans te bekomen dat een operatie haar doel bereikt. Mijn dank gaat onder meer uit naar de diensten nucleaire geneeskunde en algemene heelkunde, die met de mobiele PET-CT-scanner aan de slag zijn gegaan".

Het gebruikte toestel is de AURA 10 PET-CT, ontwikkeld door de Gentse startup XEOS. Na de zomer start binnen AZ Maria Middelares een bredere studie binnen verschillende disciplines om het gebruik van deze techniek verder te evalueren.