AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

AZ Maria Middelares installeert houders voor belperen aan bed van de patiënt

Sinds kort installeert AZ Maria Middelares in Gent speciaal ontworpen houders voor de zogeheten ‘belperen’. Dit zijn de toestellen die patiënten gebruiken om hulp in te roepen van een verpleegkundige, maar ook om radio, tv en zonnewering te bedienen. Deze schijnbaar kleine praktische ontwikkeling is het resultaat van een samenwerking tussen studenten, ontwerpbureaus en AZ Maria Middelares. De positieve impact op patiënt én medewerkers is groot.

Voor een ziekenhuispatiënt is de belpeer een onmisbaar toestel. Voor de invoering van de houders was hiervoor geen vaste plaats voorzien, en dat zorgde soms voor onpraktische situaties. Bij sommige patiënten werd de belpeer vastgeknoopt aan het bed, vaak met het display ondersteboven. Soms lag de belpeer dan weer los in bed, waardoor de patiënt het toestel niet terugvond of een onterechte beloproep deed. Af en toe vielen de toestellen op de grond en raakten ze beschadigd. Dat zorgde bij patiënt en verpleging voor onnodige frustraties, en bracht ook herstellingskosten met zich mee.

Naast de patiënt zie je Hilde Vermeulen (hoofdverpleegkundige algemene chirurgie) en Tommy D’Haeyer (hoofdverpleegkundige geriatrie).
Naast de patiënt zie je Hilde Vermeulen (hoofdverpleegkundige algemene chirurgie) en Tommy D’Haeyer (hoofdverpleegkundige geriatrie).

Innovatie met onmiddellijke impact door aanstormend talent

Innovatie met onmiddellijke impact door aanstormend talent

Daarvoor is nu een oplossing voorzien: de belperen kregen een houder die eenvoudig geplaatst kan worden zoals de patiënt het zelf verkiest. Dat komt de patiëntveiligheid ten goede: de belpeer is nu steeds onmiddellijk binnen handbereik. Bovendien gebeuren er minder valse oproepen en raken de toestellen minder beschadigd.

De ontwikkeling van het eerste prototype voor de houder (SUDL) gebeurde in het kader van het MakerHealth-project in samenwerking met Howest / Industrial Design Center - Design for (every)one (D4E1), waarbij studenten voor hun creatie de professionele ondersteuning kregen van industriële ontwerpbureaus. Het finale ontwerp van de houder werd gerealiseerd door Kim Jolie (www.sudl.eu) in cocreatie met AZ Maria Middelares en mede dankzij de financiële steun van de in4care zorgvinding.

Christophe Mouton, algemeen directeur van AZ Maria Middelares: “Innovatie gaat niet enkel over complexe hoogtechnologische ontwikkelingen, maar ook over kleinere praktische oplossingen met directe impact op de werkvloer. Vanuit die visie hebben we meegewerkt aan het Makerhealth project. Voor innovatie heb je het juiste inzicht nodig van een (zorg)professional, want zij weten als geen ander waar er nood is aan verbetering en wat de problemen zijn die leven op de werkvloer. Het resultaat is helemaal op maat van onze eigen zorgorganisatie.”