MAKO-robot zorgt al vijfhonderd keer voor precisiewerk bij totale knieprothesen

St Vincent General Hospital in Deinze

Op dinsdag 20 juni 2023 assisteerde de MAKO-robot voor de vijfhonderdste keer de orthopedisten van AZ Sint-Vincentius Deinze bij het plaatsen van een totale knieprothese. De orthopedisten zijn lovend over de voordelen van de techniek voor de patiënt. En ook patiënten blikken tevreden terug op hun ingreep. Linda Vindevoghel: Mijn operatie ging zes weken geleden door. Dat is altijd spannend, maar het gaf me veel vertrouwen dat de meest innovatieve technieken worden ingezet. Na de ingreep ervaarde ik weinig tot geen pijn. Daarna verliep ook de revalidatie met de kinesitherapeut heel vlot. Tevreden met het resultaat!”

In 2022 kocht AZ Sint-Vincentius Deinze de MAKO-robot aan als betrouwbare en hoogtechnologische partner voor het plaatsen van totale knieprothesen. Vijfhonderd ingrepen later zijn orthopedisch chirurgen dr. Peter Mahieu en dr. Pieter Ackerman beiden helemaal overtuigd van zijn meerwaarde. “De robot is een referentie in zijn domein met uitstekende resultaten voor de patiënt”, bevestigt ook dr. Pieter Ackerman.

Hoe werkt de MAKO-robot?

Vóór de ingreep gaat de patiënt langs op de afdeling medische beeldvorming om een CT-scan te laten nemen. Die scan wordt omgezet naar een 3D-model. Op basis daarvan geeft de robot tijdens de operatie informatie over de specifieke anatomie van de patiënt, de stand van het been en de spanning van de gewrichtsbanden. “Zo kunnen we tijdens de operatie zeer nauwkeurig de positie van de prothese bepalen. En meer precisie zorgt voor minder weefselschade en dus voor een sneller herstel van de patiënt”, vat dr. Peter Mahieu samen.

Om de patiënt goed voor te bereiden op zijn ingreep, organiseert het ziekenhuis ‘kniefora’. Patiënten krijgen er alle belangrijke informatie, zowel ter voorbereiding van de ingreep als voor het herstel achteraf, aangereikt door de orthopedist en zijn multidisciplinair team. “We willen dat de patiënt met een gerust hart zijn ingreep tegemoet gaat”, benadrukt dr. Ackerman.

En ook na de ingreep is gespecialiseerde opvolging verzekerd. Het revalidatietraject begint zo snel mogelijk na de ingreep in het ziekenhuis. Kinesitherapeuten en ergotherapeuten zorgen voor een revalidatieplan op maat van elke patiënt.

Meer weten?

Lees meer over de voorbereiding, de operatie en de nazorg bij een totale knieprothese in onze brochure.

Persaandacht