MAKO-robot zorgt voor betere resultaten en hogere patiënttevredenheid bij totale knieprothesen

St Vincent General Hospital in Deinze

Met de MAKO-robot heeft AZ Sint-Vincentius Deinze er een innovatief hoogstaand toestel bij voor totale knieprothesen. Door de inzet van de robot willen onze orthopedisch chirurgen dr. Mahieu en dr. Ackerman de klinische resultaten nog verder optimaliseren. Grote voordelen zijn immers de hoge accuraatheid, minimale weefselschade en bijgevolg een vlotter herstel.

“De robot is een referentie in zijn domein met uitstekende resultaten. We zijn dan ook enorm dankbaar om hiermee aan de slag te kunnen”

dr. Peter Mahieu

AZ Sint-Vincentius staat voor kwaliteitsvolle zorg, waarbij gestreefd wordt naar steeds beter. De aankoop van de MAKO-robot, die de huidige manier van werken continueert maar perfectioneert, kadert perfect binnen die strategische doelstelling.

De grote troeven van de robot?

  • Een plan op maat van elke patiënt: dankzij de preoperatieve beeldvorming (3D-CT-beelden) op de computer is het mogelijk de optimale maat en positie van de prothese voor elke individuele patiënt te bepalen.
  • Maatwerk tijdens de ingreep: de preoperatieve voorbereiding wordt tijdens de ingreep verder bijgestuurd op basis van de spanning van de gewrichtsbanden, waardoor de knie natuurlijk aanvoelt en hierdoor een snellere revalidatie mogelijk is. Door de ‘haptische’ feedback, waarbij de zaagmotor stopt zodra het zaagblad het bot verlaat, is er bovendien minder risico op weefselschade.
  • Voortdurend bijsturen op basis van inzichtvolle data: de door de robot gecapteerde data, in combinatie met de gerapporteerde resultaten door de patiënt (de zogeheten ‘Proms’ – Patient Reported Outcome Measures), laten toe dat de chirurgen hun resultaten grondig kunnen analyseren en vergelijken met collega’s.

“Tijdens de ingreep toont de robot zich als een erg betrouwbare partner, waardoor je maximaal accuraat werkt. Dat zorgt voor optimale resultaten met een vlotter herstel op korte termijn en minder problemen op lange termijn” (dr. Pieter Ackerman)

Tijdens de ingreep toont de robot zich als een erg betrouwbare partner, waardoor je maximaal accuraat werkt. Dat zorgt voor optimale resultaten met een vlotter herstel op korte termijn en minder problemen op lange termijn”

dr. Pieter Ackerman
dr. Peter Mahieu en dr. Pieter Ackerman bij de MAKO-robot voor totale knieprothesen
dr. Peter Mahieu en dr. Pieter Ackerman bij de MAKO-robot voor totale knieprothesen