Tentoonstelling Human Migration

Saturday, 18 September, 2021

Good Planet Belgium, Davidsfonds en AZ Sint-Vincentius Deinze slaan dit najaar de handen in elkaar rond de tentoonstelling Human Migration, die in 2017 ook in de Senaat geëxposeerd werd. De expositie vindt plaats van 18 september tot 30 oktober 2021 in de zaal Volkskring (Markt 73, 9800 Deinze) en is gedurende die periode toegankelijk voor publiek:
- elke woensdag (marktdag) van 9.30 tot 12.30 uur
- elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Human Migration plaatst migratie in een historische context, geeft een overzicht van de verschillende oorzaken en schetst de kansen voor een duurzame samenleving. De expo bestaat uit werken van drie diverse kunstenaars en kunstverzamelingen. Een aantal gastsprekers nemen het woord rond migratie.

Gilbert Declercq

Gilbert Declercq

De tekeningen, schilderijen, illustraties en het stripverhaal 'Een koffer vol hoop' van Gilbert Declercq laten zien waarom mensen vroeger en vandaag migreren: oorlog en geweld, armoede, sociale ongelijkheid … Daarnaast brengt Gilbert in beeld hoe migranten hun land van bestemming proberen bereiken: te voet, te paard, met de trein en … in de toekomst misschien wel met een raket?

Lees hier meer over Gilbert Declercq en zijn kunstwerken.

William Habraken

William Habraken

De collectie van William Habraken toont migratiestromen doorheen de geschiedenis. Aan de hand van overzichtskaarten en foto's visualiseert hij onder andere de migratiestromen vanuit China en India, de Joodse en de Ottomaanse migratie en de migratie naar de Verenigde Staten van Amerika in de 19de eeuw, toen meer dan twee miljoen Europeanen migreerden. Deze reeks kwam tot stand met de steun van het museum ‘Shoes or no shoes’.

Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand

Yann Arthus-Bertrand, erevoorzitter van GoodPlanet Belgium, brengt de diversiteit van onze samenleving in beeld. Tegenover deze oneindige diversiteit staat het onweerlegbare feit dat we allemaal ‘mens’ zijn. Hij laat ons nadenken bij portretten van sterke vrouwen en hun verhaal.

Daarnaast wordt ook de film Human vertoond. De filmvoorstelling vindt plaats op 18 september om 15 en 20 uur in AZ Sint-Vincentius Deinze (nieuwe polyvalente zaal op de vierde verdieping).

Gastsprekers en thema's

Gastsprekers en thema's
 • vrijdag 1 oktober: prof. em. John Everaert over landverhuizers op doortocht in Antwerpen
 • vrijdag 8 oktober: docent Samuel Lietaer over de relatie tussen klimaat en migratie (met Senegal als case study)
 • vrijdag 15 oktober: algemeen directeur Vlaams agentschap opgroeien Bruno Vanobbergen over kinderen en jongeren als vluchteling in ons land
 • vrijdag 22 oktober: prof. Ellen De Smet over migratie, gender en recht
 • vrijdag 29 oktober: Jan Luyssaert (erevoorzitter Heemkundige Kring Het Land van Nevele) over de massale emigratie uit Frans-Vlaanderen tijdens de godsdienstberoerten (eind 16de eeuw) en emigratie uit onze streken

De lezingen starten telkens om 20 uur.

Kostprijs

Kostprijs
Wil je de tentoonstelling bezoeken?

Dan kan mits een kleine bijdrage.

 • Individuele bezoeken kosten 5 euro. In deze prijs zit ook een niet-alcoholisch drankje inbegrepen.
 • Gegidste groepen (min. 12 personen) kunnen de tentoonstelling bezoeken aan 10 euro. In deze prijs zit een niet-alcoholisch drankje inbegrepen.
 • Studenten en minderjarigen kunnen de expositie gratis bezoeken.
 • Scholen kunnen de tentoonstelling gratis bezoeken. Contacteer hiervoor Hervé Claeys (zie onderaan).
Wil je een lezing bijwonen?
 • Dat kan tegen 10 euro (voor niet-Davidsfondsleden) of 8 euro (voor Davidsfondsleden, met cultuurkaart).
 • Wie alle lezingen wil meevolgen kan een abonnement aanvragen. Een abonnement (5 lezingen) kost 30 euro voor niet-Davidsfondsleden en 20 euro voor Davidsfondsleden met cultuurkaart.

Na de lezing is de tentoonstelling en bar geopend.

Wil je de filmvoorstelling zien?

Dat kan met aanvullend bezoek aan de tentoonstelling voor 10 euro (8 euro voor Davidsfondsleden, met cultuurkaart). Na lezing en filmvertoning zijn de tentoonstelling en bar geopend.

Inschrijven

Inschrijven

Vooraf inschrijven kan via martensdeblock@skynet.be.

Vragen?

Vragen?

Heb je nog vragen? Contacteer:

Partners

Partners