Zorgpad Osteoporose
Indien je door een (lichte) val of bruuske beweging een breuk oploopt, is de kans groot dat je lijdt aan osteoporose of botontkalking. Het risico op een nieuwe breuk is in dat geval zeer groot.
Breuken als gevolg van osteoporose kunnen een zeer grote impact hebben op je zelfredzaamheid, algemeen dagelijks functioneren en levenskwaliteit. Osteoporotische breuken zijn veelvoorkomend maar worden nog al te vaak miskend en daardoor niet of niet adequaat behandeld.
Om de kans op een (nieuwe) breuk te verminderen, is het aangewezen de onderliggende osteoporose zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. Zo kunnen je botten beter tegen een stootje en verhoog je je kansen op langduriger zelfstandig functioneren.
Dit traject van fractuurpreventie dat door het ziekenhuis wordt aangeboden, wordt ook wel 'Fracture Liaison Service' (FLS) genoemd. De werking van onze Fracture Liaison Service is gebaseerd op de richtlijnen van de International Osteoporosis Foundation (IOF). Onze inspanningen werden door het IOF beloond en bekroond met het bronzen Capture the Fracture label.
Wat is het?
Wat is het?Binnen het Zorgpad Osteoporose zullen eerst enkele onderzoeken gebeuren om de gezondheid van je botten te beoordelen en een beter zicht te krijgen op de mogelijke onderliggende oorzaken van osteoporose.
De resultaten van deze onderzoeken zullen door de artsen met jou besproken worden. Je zal tips krijgen wat je zelf kan ondernemen om je botten te versterken. Daarnaast zal worden bekeken welke medicamenteuze behandeling aangewezen is voor jou.
Voor wie?
Voor wie?Het Zorgpad Osteoporose richt zich op gehospitaliseerde
patiënten met een breuk ter hoogte van de heup en/of wervel(s).
Doelstelling
DoelstellingDoor in te stappen in het Zorgpad Osteoporose wordt je osteoporotische problematiek op de voet opgevolgd door onze artsen. Je krijgt een medische behandeling op maat met als doel nieuwe fracturen zo veel als mogelijk te vermijden (fractuurpreventie).
Door wie?
Door wie?Het Zorgpad Osteoporose is het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking tussen de diensten reumatologie, endocrinologie en geriatrie van Maria Middelares. Ook je huisarts wordt op de hoogte gebracht en kan het traject mee opvolgen. Op die manier trachten alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling en opvolging van osteoporose, samen met jou, het risico op nieuwe breuken te verminderen.
Praktisch
PraktischIndien je in ons ziekenhuis wordt opgenomen met een (fragiliteits)fractuur ter hoogte van heup en/of wervels, zal je vrij snel bezoek krijgen van iemand van het FLS-team. Deze persoon zal je uitleg geven omtrent osteoporose en de risicofactoren, alsook tips
en adviezen met betrekking tot val- en fractuurpreventie. Je krijgt tevens te horen wat wij als ziekenhuis kunnen aanbieden om het risico op nieuwe breuken als gevolg van onderliggende osteoporose te verlagen. Er zal je worden aangeboden om in te stappen in het Zorgpad Osteoporose.
Afhankelijk van je verpleegafdeling zal je in contact worden gebracht met een reumatoloog, endocrinoloog dan wel geriater van het FLS-team. Deze arts zal eerst enkele onderzoeken laten uitvoeren. Een RX botdensitometrie (DXA-meting) bepaalt snel en pijnvrij de diagnose en ernst van osteoporose. Het bloedonderzoek levert dan weer cruciale informatie op omtrent de onderliggende oorzaken van je osteoporose. De arts zal de resultaten van deze onderzoeken met jou bespreken en de voor jou meest aangewezen medicamenteuze behandeling voorstellen.
Je zal voortaan worden opgevolgd door middel van controle-afspraken.
FLS-Team
FLS-TeamArtsen
FLS coördinator
Brochures
BrochuresCentra & specialisaties
Centra & specialisaties
Laatste publicatiedatum: 27/08/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Boer Mirra, Dr. Desimpelaere Patrick, Dr. Lambrecht Valérie