Onderzoeken & behandelingen

Ontzenuwing van de facetgewrichten

Wat is het?

Door slijtage (artrose), een ontsteking, een operatie of een ongeval kunnen zich veranderingen voordoen ter hoogte van de facetgewrichten. Daardoor kunnen zenuwen geïrriteerd raken en vervolgens pijn veroorzaken in de nek-, borst- of lendenregio.

Pijn uitgaande van de facetgewrichten in de hals kan leiden tot nekpijn, welke soms uitstraalt tot aan de schouder en tussen de schouderbladen. Vaak zijn er ook bewegingsbeperkingen van de hals.

Bij irritatie van de facetgewrichten in de lage rug is er meestal sprake van bandvormige lage rugpijn. Soms straalt deze uit naar de bovenbenen. De pijn kan zich ook slechts aan een kant manifesteren.

Hiervoor kan een facetdenervatie nuttig zijn. Er wordt met behulp van radiofrequente stroom, warmte opgewekt ter hoogte van de welbepaalde facet die je pijn veroorzaakt. Deze warmte werkt in op de zenuwen en veranderen de pijnprikkels die naar de hersenen geleid worden. Door de (tijdelijke) ontzenuwing kan de pijn gedurende een langere periode verminderen.

Om zeker te zijn dat deze facetgewrichten een rol spelen in je pijnproblematiek, moet eerst een proefblokkade (= diagnostische blokkade) plaatsvinden ter hoogte van die gewrichtjes. Een positieve blokkade geeft een aanduiding maar is geen absolute garantie op succes bij een radiofrequente denervatie. Dit is noodzakelijk voor de terugbetaling van de facetdenervatie.

Een proefblokkade en een facetdenervatie kunnen niet op dezelfde dag plaatsvinden. De denervatie vindt steeds plaats binnen de eerste drie maanden volgend op een positieve proefbehandeling.

Brochure

In onderstaande brochure vind je meer uitleg over:

  • het verloop van de proefbehandeling
  • de opbouw van de wervelkolom
  • de mogelijke bijwerking en complicaties

Laatste publicatiedatum: 17/01/2022