Onderzoeken & behandelingen

Reflux: niet-chirurgische behandeling van reflux

Gastro-oesofageale reflux kan zowel chirurgisch als niet-chirurgisch (conservatief) behandeld worden. Hier bespreken we niet-chirurgische behandeling.

Algemene maatregelen

Algemene maatregelen
  • Vermagering bij patiënten met overgewicht of die recent in gewicht zijn toegenomen, is bewezen zinvol en ten stelligste aangeraden. Streef naar een ideaal gewicht.
  • Vermijd vetrijk of sterk gekruide voeding, alcohol cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken en pepermunt. Deze voedingsmiddelen verhogen de aanmaak van maagzuur of zorgen voor ontspanning van de maagsluitspier. Vermijd ook zure voeding zoals geconcentreerde tomaten- en fruitsappen.
  • De laatste maaltijd wordt best niet later dan twee tot drie uur vóór het slapengaan genuttigd. Eet matig en in rustige omstandigheden.
  • Doe geen zware fysische inspanningen kort na een maaltijd.
  • Stop of verminder roken. Tabak kan de klachten van reflux verergeren.
  • Het hoofduiteinde van het bed hoger plaatsen kan nuttig zijn, vooral bij patiënten met nachtelijke klachten of bij hoest/ heesheid.
  • Vermijd insnoering van de buik door een korset.

Anti-reflux medicatie

Anti-reflux medicatie

De meerderheid van de patiënten kan behandeld worden met medicijnen die de maagzuurproductie doen afnemen of die het zuur neutraliseren.

Antacida, zoals Rennie®, Maalox®, Antagel® en Gaviscon®zijn medicijnen die de zuurtegraad van de maag neutraliseren, waardoor er een milde verbetering van de klachten ontstaat zonder echt de reflux te vermijden. Ze werken binnen de 5 minuten maar hebben slechts een kortdurend effect van 30- tot 60-tal minuten.

Proton pomp inhibitor (PPI), zoals omeprazole (Losec®), rabeprazol (Pariet®), pantoprazol (Pantozol®) en esomeprazol (Nexium®) is het meest krachtige medicijn dat de maagzuurproductie doet afnemen met een snellere verbetering van reflux-klachten. Ze zijn eerste keus bij ernstige erosieve oesofagitis, ernstige of frequente symptomen van GOR die een impact hebben op de kwaliteit van leven of bij Barrett slokdarm.

Alginaten (sucralfate) binden aan het oppervlak van het slijmvlies en vormen zo als het ware een soort ‘film’ waardoor de genezing sneller kan verlopen en de gevoeligheid van de slokdarm vermindert. Gezien hun kortstondig effect en gelimiteerde werkzaamheid in vergelijking met PPI’s, worden ze enkel gebruikt bij de behandeling van GOR bij zwangeren of bij oesofagitis die moeilijk te genezen is.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties
Algemene chirurgie
Digestief Centrum

Laatste publicatiedatum: 05/02/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Pletinckx Pieter, Dr. Vanderstraeten Erik