Waarom een EEG?

Een elektro-encefalogram (EEG) meet de elektrische activiteit van de hersenen.

De meest voorkomende reden om een EEG te doen is voor de diagnose van epilepsie. Een EEG kan ook helpen om andere ziekten of aandoeningen te onderzoeken zoals slaapstoornissen, een herseninfarct, metabole stoornissen, ADHD, hoofdpijn … Een EEG kan ook nuttig zijn om de hersenactiviteit te evalueren na een ernstig hoofdtrauma.

Het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten, is volledig pijnloos en gaat door terwijl je wakker bent. Een EEG is een momentopname en geeft alleen informatie over het tijdstip waarop de meting doorging.

Verloop van een EEG

Het EEG gaat door op de polikliniek Psychiatrie.

De EEG-verpleegkundige brengt de elektroden aan op je hoofd door middel van een soort muts. Vervolgens wordt contactgel ingespoten tussen de elektrode en de hoofdhuid, wat mogelijk wat fris aanvoelt. Elke elektrode is met een draadje verbonden met een versterker en de meetapparatuur. De elektrische hersensignalen worden vervolgens omgezet in golfpatronen. Ook om beide polsen worden elektrodes aangebracht.

Tijdens het onderzoek wordt het licht gedimd en beweeg je best zo weinig mogelijk om geen stoornissen in het signaal te krijgen. De EEG-verpleegkundige zal je vragen om de ogen te openen en terug te sluiten. In een tweede gedeelte van het onderzoek zal je een drietal minuten lang diep in- en uit moeten ademen. De laatste minuten van het onderzoek zal er ook een knipperend licht aanwezig zijn (stroboscopie).

Na afloop zal de EEG-verpleegkundige de muts met elektroden verwijderen. Een van de medewerkers zal je terug naar je kamer begeleiden.

Praktisch:

  • Voor een EEG is je haar best gewassen en draag je geen haargel of haarlak. Na het onderzoek dien je je haar te wassen, dus neem best shampoo mee van thuis.
  • Draag je een hoorapparaat? Dat moet soms uitgedaan worden om storingen te voorkomen.

Resultaten onderzoek

De behandelende arts van de PAAZ-afdeling zal je toelichting geven over je resultaten.

Terugbetaling

Een EEG wordt slechts één keer per jaar door het ziekenfonds terugbetaald, met uitzondering van patiënten met epilepsie of bewustzijnsvermindering.

Meer info?

Bij verdere vragen kan je steeds terecht bij de behandelend arts.

Centra & specialisaties

Neurologie

Laatste publicatiedatum: 05/02/2021
Verantwoordelijk auteur: Dr. Raemdonck Jan, Dr. Aers Isabelle