Tijdens een maximale inspanningstest worden je lichaam en hart maximaal belast. Deze metingen laten toe om je persoonlijke hartslagzones te bepalen en zo gericht trainingsadvies te geven.

Het protocol van deze test is individueel bepaalt en hangt af van je trainingsniveau.

Verloop van de test

Gedurende de volledige test wordt je hart gemonitord. Via een ergo-spirometriemeting wordt je VO2 max bepaald en krijg je inzicht in je conditieniveau.

De maximale inspanningstest kan op de fiets of loopband gebeuren. Startende sporters zullen steeds op de fiets getest worden. Geoefende fietsers hebben de mogelijkheid om hun eigen koersfiets mee te brengen en de test op hun eigen fiets af te leggen.

Een lactaatmeting kan zo gewenst nog aanvullend gebeuren (dat is niet nodig voor startende sporters).

Follow-up

Je hebt de mogelijkheid om zes weken na je sportmedische keuring/maximale inspanningstest opnieuw een afspraak in te boeken bij de sportarts. Het doel van dit consult is om op te volgen hoe je training verder verlopen is. Mogelijke problemen kunnen zo bekeken en bijgestuurd worden. Het is immers de bedoeling dat de sportarts, bijgestaan door het sportmedisch team, je helpt in het realiseren van je sportieve doelstellingen. Dat kan alleen door het opvolgen van het voorgestelde plan.

Centra & specialisaties

Sportmedisch centrum

Laatste publicatiedatum: 17/06/2020