Onderzoeken & behandelingen

Gepulseerde radiofrequente behandeling van de zenuwwortel

Wat is het?

Door slijtage (artrose), ontsteking, een operatie of een ongeval kunnen zich veranderingen voordoen ter hoogte van de wervelkolom en kunnen ‘zenuwpijnen’ ontstaan. Afhankelijk van welke zenuw geïrriteerd is, zal de pijn uitstralen naar een bepaald deel van het lichaam, bijvoorbeeld via de achterzijde van het dijbeen naar de enkel.

Hiervoor kan een ‘ontzenuwing’ of denervatie nuttig zijn. Er wordt met behulp van radiofrequente stroom, warmte opgewekt ter hoogte van de welbepaalde zenuw die je pijn veroorzaakt. Deze warmte werkt in op de zenuwen en verandert de pijnprikkels die naar de hersenen geleid worden. Door de (tijdelijke) ontzenuwing kan de pijn gedurende een langere periode verminderen.

Om zeker te zijn dat een welbepaalde zenuw een rol speelt in je pijnproblematiek, dient eerst een proefblokkade (= diagnostische blokkade) plaats te vinden. Een positieve blokkade geeft een aanduiding, maar is geen absolute garantie op succes bij een ontzenuwing.

Een proefblokkade en een gepulseerde radiofrequente behandeling van de zenuw kunnen niet op dezelfde dag plaatsvinden. De zenuwblokkade vindt steeds plaats binnen de eerste drie maanden volgend op een positieve proefbehandeling.

Praktische informatie

Op de dag van de behandeling kom je naar het ziekenhuis. Je mag ten laatste 6 uur voor de behandeling een laatste lichte broodmaaltijd nuttigen. Drinken van heldere vloeistoffen, zoals thee, koffie zonder melk, water en appelsap zonder pulp, kan tot 2 uur voor de behandeling.

Bij wet mag men tot de ochtend na de behandeling geen voertuig besturen of machines bedienen. Daarom voorzie je best iemand die je naar en van het ziekenhuis kan vervoeren. De arts of verpleegkundigen bezorgen je de nodige attesten. Indien gewenst, kunnen de verpleegkundigen van het pijncentrum een taxi bestellen.

Verwittig in ieder geval de arts als je:

  • diabetes (suikerziekte) of een hartkwaal hebt
  • (mogelijk) zwanger bent
  • allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastvloeistof of jodium (ontsmettingsstof), latex…
  • een bloedverdunner inneemt

Indien je een verminderde nierfunctie hebt, recent een trombose of
hartinfarct doormaakte of een stent werd geïmplanteerd, dien je eerst
contact op te nemen met je behandelende arts.

Een overzicht van de medicatie die je voor de behandeling dient te stoppen (en wanneer) vind je terug in de brochure die zich onderaan deze pagina bevindt.

Brochure

In onderstaande brochure vind je meer uitleg over:

  • het verloop van de proefblokkade
  • het verloop van de gepulseerde radiofrequente behandeling van de zenuw
  • de mogelijke bijwerkingen en complicaties

Laatste publicatiedatum: 11/08/2021