Onderzoeken & behandelingen

Facetinfiltratie in rug of nek

Wat is het?

Door slijtage (artrose), ontsteking, een operatie of een ongeval kunnen zich veranderingen voordoen ter hoogte van de facetgewrichten (beweeglijke verbindingen tussen wervels), waardoor de gewrichten kunnen geïrriteerd geraken en vervolgens (plots) pijn veroorzaken in de nek, borst of lendenregio.

Pijn uitgaande van de facetgewrichtjes in de hals kan leiden tot nekpijn, die soms uitstraalt tot aan de schouder en tussen de schouderbladen. Vaak zijn er ook bewegingsbeperkingen van de hals.

Bij irritatie van de facetgewrichten in de lage rug, is er meestal sprake van bandvormige lage rugpijn, soms uitstralend naar de bovenbenen.
Deze pijn kan zich ook slechts aan één kant manifesteren.

Bij therapeutische facetinfiltraties wordt er ter hoogte van de pijnlijke gewrichtjes een lokaal anestheticum en corticosteroïden ingespoten. Corticosteroïden verminderen de ontstekingsreactie en hierdoor zal uiteindelijk ook de pijn afnemen.

Verloop behandeling

Voorbereiding

Op de dag van de behandeling kom je naar het ziekenhuis. Je hoeft niet nuchter te zijn. Je wordt best vergezeld van een chauffeur. Je wordt immers plaatselijk verdoofd en bij wet mag je de daarop volgende 12 uren geen voertuig besturen of machines bedienen. Indien gewenst, kunnen de verpleegkundigen van het pijncentrum een taxi bestellen.

Verwittig in ieder geval de arts als je:

  • diabetes (suikerziekte) of een hartkwaal hebt
  • (mogelijk) zwanger bent
  • allergisch bent voor bepaalde medicijnen, contrastvloeistof of jodium (ontsmettingsstof), latex…
  • een bloedverdunner inneemt

Indien je een verminderde nierfunctie hebt, recent een trombose of hartinfarct doormaakte of een stent werd geïmplanteerd, dien je eerst contact op te nemen met je behandelende arts.

Een overzicht van de medicatie die je voor de behandeling dient te stoppen (en wanneer) vind je terug in de brochure die zich onderaan deze pagina bevindt.

Brochure

In onderstaande brochure vind je meer uitleg over:

  • het verloop van de opname en de behandeling
  • de mogelijke bijwerkingen en complicaties

Laatste publicatiedatum: 11/08/2021