AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Borstsparende ingreep

Wat is het?

Wat is het?

De tumor wordt verwijderd met een gedeelte van het omliggende borstweefsel om zeker te zijn dat alle kwaadaardige cellen die zich reeds rondom het gezwel bevinden, mee verdwijnen. Bestraling is na deze operatie steeds noodzakelijk om de kans op hernieuwde tumorvorming in het achtergebleven borstweefsel te verkleinen.

Een borstsparende behandeling is niet geschikt als het gezwel te groot is in verhouding tot de borst wegens het pover esthetisch resultaat. Er wordt ook best geen borstsparende heelkunde uitgevoerd als er meer dan één gezwel in de borst zit. Evenmin als er rondom het gezwel zeer uitgebreid voorstadium wordt gevonden. Er is dan een verhoogd risico dat na een borstsparende behandeling het gezwel weer uitgroeit

Als de tumor niet voelbaar is, laat de chirurg voorafgaand een leiddraadje plaatsen in de borst met een klein weerhaakje (= harpoen) door de radioloog. Oncoplastische verschuivingsplastiek is één van de nieuwste trends. Hierbij wordt het aangrenzend klierweefsel onder de huid verder losgemaakt. De randen van het klierweefsel worden naar elkaar toegeschoven en vastgezet. Op deze manier is een kuil in de borst in veel gevallen te voorkomen.

Mogelijke risico's

Mogelijke risico's

Opgelet! Omdat het klierweefsel tijdens de ingreep moet worden losgemaakt, kan de borst na de operatie harder aanvoelen en duurt het genezingsproces langer. Daarbij is er een iets hogere kans op ontsteking.

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 15/12/2023
Verantwoordelijk auteur: Dr. Elzo Kraemer Ximena