AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Onderzoeken & behandelingen

Hernia lage rug: tien antwoorden

Wat is het?

Wat is het?

De wervelkolom bestaat uit gestapelde wervels. Tussen twee wervels zit een elastische tussenwervelschijf die schokken opvangt en zorgt dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Verticaal door de wervels en tussenwervels heen loopt het wervelkanaal, waarin zich het ruggenmerg bevindt. Het ruggenmerg vertakt zich tussen elke twee wervels in zenuwwortels die het lichaam in gaan, waardoor deze zenuwwortels zich vlak bij de tussenwervelschijf bevinden.

Een discushernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, veroorzaakt door een daling van het vochtgehalte en de elasticiteit van de tussenwervelschijf. In de lage rug kan zo’n uitstulping een ontsteking veroorzaken en/of druk geven tegen één of meerdere zenuwwortels waardoor pijn ontstaat.

Verloop

Verloop

Onderzoek

75 % van de patiënten herstelt spontaan binnen drie maanden. Daarom heeft een conservatieve behandeling van pijnmedicatie, ontstekingsremmers en blijven bewegen de voorkeur. Indien de beenpijn spontaan vermindert of niet te fel is, mag je fysiotherapie/kinesitherapie proberen. Als de uitstralende pijnklachten na zes tot acht weken duidelijk verbeterd zijn, is het verstandig het conservatieve beleid verder te zetten.

Bij hevige beenpijn en als pijnstillers onvoldoende helpen, kan een epidurale infiltratie met corticosteroïden (cortisone) de pijn sneller verminderen. Vooral de eerste maanden zal zo’n injectie effectief zijn.

Bij onhoudbare pijn, of als je klachten na ongeveer twaalf weken onvoldoende zijn afgenomen, is een operatie om de uitstulping weg te nemen te overwegen. Op korte termijn bevordert een operatie het herstel en zullen de beenpijn en spierkracht sneller verbeteren. Op lange termijn geeft een operatie echter geen garantie op betere resultaten dan verder afwachten en het nemen van pijnmedicatie, fysiotherapie ... Bovendien kan je na een operatie nog steeds last hebben van verminderde spierkracht of een doof gevoel.

Brochure

Brochure

In onderstaande brochure vind je meer uitleg over:

  • de mogelijke bijwerking en complicaties
  • de praktische informatie

Centra & specialisaties

Centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 01/02/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Decaigny Veronique