AZ Maria Middelares & AZ Sint-Vincentius Deinze, waarom samen verder? Lees het hier.

Aandoeningen & ziekten

Onvruchtbaarheid

Symptomen en oorzaken

Symptomen en oorzaken

Oorzaken bij de vrouw

Het vrouwelijke voortplantingsysteem is een bijzonder complex mechanisme, dat al verstoord kan worden door kleine veranderingen of afwijkingen. Tot de meest voorkomende oorzaken behoren:

  • Cyclusstoornissen: een normale cyclus duurt ongeveer een maand. Maar als het lichaam er niet in slaagt voldoen hormonen op het juiste moment te produceren, wordt de cyclus verstoord. Een van de meest voorkomende oorzaken is PCO, een aandoening van de eierstokken. Ook een sterke afname of toename van het gewicht kan de hormonenhuishouding verstoren.
  • Aandoeningen aan de eileider: de eileider is de plaats waar zaad- en eicellen elkaar ontmoeten voor de bevruchting, en dus heel belangrijk. Als de eileider beschadigd of geblokkeerd is, bv. door een vroegere ontsteking of littekenvorming, kan er geen bevruchting plaatsvinden.
  • Endometriose, een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit, bv. in de eileiders.
  • Misvormingen van voortplantingsorganen.
  • Leeftijd: steeds meer vrouwen kiezen ervoor om pas op latere leeftijd zwanger te worden.

Oorzaken bij de man

Ook de kwaliteit van het mannelijk zaad is afhankelijk van een delicaat voortplantingssysteem. De belangrijkste oorzaken voor problemen met de zaadkwaliteit zijn:

  • Afwijkingen van de voorplantingsorganen, zoals niet-ingedaalde teelballen, spatader of liesbreuk.
  • Milieufactoren zoals werkomgeving en contact met schadelijke stoffen.

Andere

Naast specifieke oorzaken bij de man of vrouw zijn er andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals roken, drank- of druggebruik. Ook kan bij zowel man als vrouw een stoornis van het immuunsysteem of een genetische afwijking vastgesteld worden.

Diagnose en behandeling

Diagnose en behandeling

Onderzoeken

Koppels die langer dan een jaar geprobeerd hebben om zwanger te worden, maken best een afspraak bij onze fertiliteitspecialisten. We hechten veel belang aan een eerste uitgebreid gesprek tussen de arts en beide partners. Daarbij worden een aantal vragen gesteld over onder meer medische achtergrond, beroep en mogelijke oorzaken.

Aan de hand van dat gesprek worden, in samenspraak met de patiënt, de aangewezen onderzoeken bepaald.

De meest voorkomende onderzoeken zijn:

Behandelingen

Bij een fertiliteitbehandeling denken de meeste mensen meteen aan in vitro fertilisatie (IVF), maar dat is lang niet de enige mogelijkheid. We zetten de verschillende stappen op een rij, waarbij we steeds een stapje verder gaan om de natuur een handje te helpen:

Behandelende centra & specialisaties

Behandelende centra & specialisaties

Laatste publicatiedatum: 09/01/2024
Verantwoordelijk auteur: Dr. Ameye Filip